Eilen Tampere, tänään Rauma ja sitten koko muu Suomi | Ammattiliitto Pro

Eilen Tampere, tänään Rauma ja sitten koko muu Suomi

25.3.2011 klo 20:12

Paperiteollisuuden toimihenkilöiden kenttäkierros käynnistyi taistelutahtoa henkivässä ilmapiirissä.

Pro Uutiset/Paavali Kukkonen

Pron paperiteollisuuden toimihenkilöiden neuvottelu- ja työtaistelutilannetta käsittelevä kiertue käynnistyi eilen Tampereelta. Tänään perjantaina vuorossa oli Rauma.

Kiertue ulottuu tulevien viikkojen aikana puheenjohtaja Antti Rinteen johdolla 13 paikkakunnalle.

UPM-Kymmenen toimihenkilöihin rajattu kaksiviikkoinen lakko alkaa keskiviikkona 6. huhtikuuta. Koko alaa koskeva ylityökielto jo huhtikuun 1. päivä.

Tampereella ja Raumalla tulevan lakon taustoja läpikäyneet Rinne ja sopimusalavastaava Jari Uschanov toivat esiin, kuinka metsäteollisuutta vaivaa sopimisen ilmapiirin puute. Työnantaja ei halua sopia työehtosopimuksella, mutta ei myöskään paikallisesti.

Tilaisuuksissa jäsenistöstä on noussut esiin vahva taistelutahto. Myös lakon ulkopuolella olevien työpaikkojen toimihenkilöiltä löytyy tukea lakkolaisille.

– Ilmapiiri Tampereella ja Raumalla on ollut asiallinen ja keskusteleva. Tilaisuudet valavat uskoa siihen, että toimihenkilöt ovat oikealla asialla hyvin perustelluilla syillä, Antti Rinne kertoo.

Tukea neuvottelutavoitteille

Ensimmäiset tilaisuudet ovat tuoneet esiin jäsenistön sitoutumisen itse asetettuihin neuvottelutavoitteisiin.

Liiton vaatima palkankorotusten ns. sekalinja on nähty tärkeänä tasa-arvokysymyksenä.  Paperiteollisuudessa ollaan vielä vahvasti kiinni eri tehtävien jakautumisessa naisten ja miesten kesken, mikä näkyy alalla sukupuolten välisinä palkkaeroina.

Myös palkkausjärjestelmien kehittämistä pidetään tärkeänä.

Jäsenistössä koetaan, että paperiteollisuuden toimihenkilöt ovat kantaneet vastuuta alan vaikeimpina aikoina maltillisilla palkankorotuksilla. Nyt kun suurten konsernien tilinpäätökset näyttävät taas suuria voittoja, täytyy palkanmaksukykyäkin löytyä.

Lue lisää aiheesta:

Paperin sopimusosapuolet kokoontuvat sovittelijan luo lakonuhan alla

Paperiin toimihenkilöiden lakkovaroitus ja 1. huhtikuuta alkava ylityökielto

Paperiteollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimus irtisanottiin