Loppuuko ruuti Suomesta? Pro vetoaa puolustusministeriöön | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Loppuuko ruuti Suomesta? Pro vetoaa puolustusministeriöön

7.3.2012 klo 16:00
|

– Vihtavuoren ruutitehtaan kaatuminen jättäisi Suomen puolustukseen huipputeknologian varaan, mutta ilman ruutia, toteaa johtaja Markku Palokangas.

 

 

Puolustusministeriötä lobbaamassa. Vasemmalta Antti Rinne, Jarkko Valkonen, Timo Pulkkinen, Vesa Ritvaniemi, Timo Vallittu ja Janne Lahtinen. Edessä valtiosihteeri Marcus Rantala.

Kuva: TEAM, Inteem-lehti

Pro Uutiset/ Katja Palhus

Ammattiliito Pro ja TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto toimittivat yhdessä tänään vetoomuksen suomalaisen ruudin puolesta puolustusministeriön valtiosihteerille.

EURENCO Vihtavuori valmistaa ruutia Vihtavuoressa Jyväskylän lähellä. Liiketoiminta on perustunut Suomen puolustusvoimien ruutiostoihin. Puolustusvoimat ei kuitenkaan ole vahvistanut ruutitilauksia tälle vuodelle, ja pahin uhkakuva on, että tehdas Suomessa lakkautetaan kokonaan.

– Tämä vaarantaa merkittävästi Suomen puolustuksen ja armeijan huoltovarmuuden. Riittääkö Suomen puolustukseen pelkkä huipputeknologia ilman ruutia, toteaa johtaja Markku Palokangas Ammattiliitto Prosta.

Vuoden 2009 turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossa todetaan, että kotimaassa toimiva puolustus- ja turvallisuusteollisuus on välttämätön Suomen huoltovarmuuden ja kriisinkestävyyden kannalta. Selonteossa sitoudutaan ylläpitämään ruuti- ja ampumatarviketuotantoa ja niihin liittyvää osaamista.

Pro ja TEAM vaativat, että EURENCO Vihtavuoren ruutitehtaan tuotanto on turvattava turvallisuus- ja puolustuspoliittisten linjausten sekä huoltovarmuuden tavoitteiden mukaisesti.  Liitot edellyttävät puolustusvoimilta pikaista sitoutumista tehtaalta tehtäviin tilauksiin.

Ruutitehdas aiemmin Kemiran osa

Vihtavuoren ruutitehdas työllistää 120 henkilöä, joista parikymmentä on toimihenkilöitä. Yritys kuului osana aiemmin valtio-omisteiseen Kemiraan. Valtio luopui Kemiran omistuksesta vuonna 2007.

Vuonna 2004 perustetun EURENCO Vihtavuoren omistaa ranskalaistaustainen Groupe SNPE. Konsernilla on 850 työntekijää ja viisi tuotantolaitosta Euroopassa, jotka sijaitsevat Vihtavuoren lisäksi Ruotsissa, Belgiassa ja kaksi Ranskassa.

Uusi puolustuspoliittinen selonteko on valmisteilla ja sitä odotetaan hallitukselta tänä vuonna.