Mikä ihmeen raamisopimus? | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

 

Myös sinä hyödyt työmarkkinoiden laajasta palkkaratkaisusta.
Kuva: Shutterstock

Pro Uutiset/Jaana Pohja

Työmarkkinat saivat maanantaina vakautta ja ennustettavuutta mukanaan tuovan raamisopimuksen. Pro Uutiset esittelee raamin eli kattavan palkkaratkaisun ytimen.

Raamisopimus on palkansaaja- ja työmarkkinakeskusjärjestöjen sopimus, jossa on päätetty muun muassa palkankorotusten rajoista. Palkat ja työehtosopimusten tekstit sovitaan palkansaaja- ja työnantajaliittojen neuvotteluissa sekä joiltain osin yrityksissä työnantajan ja luottamusmiesten välillä.

Hallitus puolestaan tukee raamisopimusta muun muassa veroalella.

Palkat

• Noin kahden vuoden mittaisella sopimuskaudella palkat nousevat yhteensä 4,3 prosenttia. Ensimmäisten kolmentoista kuukauden aikana palkat nousevat 2,4 prosenttia. Tämän jälkeen kahdentoista kuukauden ajalla 1,9 prosenttia.

• Sopimukseen liittyneillä aloilla maksetaan ensi vuonna 150 euron kertakorvaus, jos työsuhde on ennen sitä kestänyt vähintään kolme kuukautta.

Laatukysymykset, pätkätyöt, työttömyysturva

• Raamissa on sovittu muun muassa työntekijöille lisää mahdollisuuksia kouluttautua ja nykyistä pidemmästä 54 arkipäivän isyysvapaasta.

• Pätkätyöntekijöiden ja lomautettujen kynnys saada työttömyysturvaa alenee. Myös työttömyysturvaan liittyvästä lomakorvauksen jaksotuksesta luovutaan. Tarkempaa tietoa: Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n nettisivut.

• Raamisopimuksen myötä hallitus peruu vuorotteluvapaakorvauksiin suunnitellut heikennykset.

• Valtio tukee raamisopimuksen kautta rahallisesti työllisyyttä, yrityksiä ja palkansaajia.  Kaikkiaan valtio tukee raamia yli 400 miljoonalla eurolla.

• Valtion osallistumisella ensi ja sitä seuraavana vuonna lomautuspäivärahojen rahoitukseen vältetään työnantajien ja palkansaajien työttömyysvakuutusmaksujen korotus, joka ensi vuonna olisi ollut väistämättä edessä.

Verot

• Tuloverolakia esitetään muutettavaksi niin, että palkansaajan työtulostaan saamien verovähennyksen enimmäismäärä ja kertymäprosentti nousevat. Ylin marginaaliveroprosentti laskee 0,25 prosenttiyksikköä.

• Yritysten yhteisöverokanta alenee aiemmin esitetyn prosenttiyksikön lisäksi puoli prosenttiyksikköä eli yhteensä 1,5 prosenttiyksikköä.

Eduskunta käsitteli hallituksen esitykset tiistaina.

Prolaiset raamissa

Tarkemmat tiedot ammattiliitto Pron raamiin liittyneistä sopimusaloista jäsensivuilta. Kirjautuessasi sivuille ensimmäisen kerran tarvitset tietosuojasi turvaksi jäsennumerosi.

Lisäksi Pro tiedottaa kullekin sopimusalalle sähköpostikirjeitse sopimustilanteesta ja työehtosopimuksen sisällöstä. Sähköpostiosoitteesi voit päivittää netissä milloin tahansa asiointipalvelu OmaProssa. Myös sen käyttö edellyttää ensimmäisellä kerralla jäsennumeroa.

Muuta aiheeseen liittyvää

Raamissa ollaan – jatkoa seuraa? (Pro Uutiset 28.11.2011)

Pro hyväksyi 25 raamitessiä (Pro 25.11.2011)

Pro hyväksyi liudan raamitessejä (Pro Uutiset 18.11.2011)