Paljon puhetta ay-väen vaalirahoista | Ammattiliitto Pro

Huhtikuussa pidettävät eduskuntavaalit ovat herättäneet viestimet ja kansalaiset kyselemään myös ammattiliittojen vaalirahojen perään.

Johtaja Pekka Kaipainen Ammattiliitto Prosta kertoo, että uutta toimihenkilöliittoa on jo ehditty lähestyä laajalla kirjolla kysymyksiä.

– Eniten näyttäisi kiinnostavan, annammeko rahaa suoraan tai välillisesti kaikille poliittisille ryhmille vai ainoastaan perinteisesti ay-liikettä lähellä oleville toimijoille. Myös suorasta henkilörahoituksesta on tullut tiedusteluja.

Kaipainen listaa, että tukea jaettaessa ensisijalla ovat eduskuntavaaleihin ehdolle asettuvat Pron jäsenet. Heitä seuraavat liiton hallinnon poliittisten ryhmien suosittelemat ehdokkaat.

Julkista rahaa

Ennen vaaleja liitto julkistaa kaikkien tuettavien nimet ja tuen määrän.

Kysymykseen, käytetäänkö ammattiliittojen henkilöstön työaikaa yksittäisten ehdokkaiden vaalikampanjointiin Kaipainen vastaa:

–  Kuten kaikilla suomalaisilla myös Pron henkilöstöllä on vapaus osallistua maailmankatsomuksensa mukaisesti ehdokkaiden kampanjoihin. Vaalityöhön voi käyttää työaikaa, mutta varsinaisten tehtävien hoitamista se ei saa häiritä.

Hän muistuttaa, että vaalituki on yksi osa Pron tavoitetta vaikuttaa yhteiskunnassa.

– Meille ei palkansaajajärjestönä voi olla yhdentekevää, millainen eduskunta Suomessa istuu vaalien jälkeen. Pyrimme saamaan päättäjien joukkoon mahdollisimman monta palkansaajien asiat tuntevaa ja niistä huolehtivaa henkilöä.

Pron vaalirahafaktat

● Ammattiliitto Pro ei rahoita liiton sisällä toimivien poliittisten ryhmien toimintaa.

● Vuoden 2011 osalta vaalitukea jaetaan Pron hallinnon poliittisten ryhmien suosituksesta.

● Suoraan ehdokkaille ja vaalityöhön tukirahaa on varattu kuluvalle vuodelle yhteensä 100 000 euroa.

● Pro tukee kaikkia vaaleissa ehdokkaiksi asettuneita liiton jäseniä.

● Lisäksi Pron hallinnon poliittiset ryhmät päättävät, keille kunkin puolueen ehdokkaista myönnetään tukea.

Pro Uutiset / Jaana Pohja

Vaaliraha-asiaa muiden liittojen nettisivuilla