Paperiteollisuuden lakko jatkuu (päivitetty 11.4. klo 12.31) | Ammattiliitto Pro

Paperiteollisuuden lakko jatkuu (päivitetty 11.4. klo 12.31)

11.4.2011 klo 12:13

Neuvottelut käynnistyvät vasta, kun kutsu käy valtakunnansovittelijan toimistoon. Lakkoavustusta haetaan lakon päätyttyä.

Teksi: Pro Uutiset/Jaana Pohja

Viime viikon keskiviikkona alkaneessa koko paperiteollisuutta koskevassa, mutta UPM-Kymmeneen rajatussa toimihenkilölakossa alkoi maanantaina neljäs lakkopäivä.

Valtakunnansovittelija Esa Lonka ei toistaiseksi ole määrännyt sovittelulle uutta ajankohtaa.

Sopimusalavastaava Jari Uschanov Ammattiliitto Prosta painottaa, että toisin kuin työnantajia edustava Metsäteollisuus on julkisuudessa antanut ymmärtää, neuvotteluja ei voida aloittaa ennen kuin valtakunnansovittelija kutsuu molemmat osapuolet tapaamiseen.

– Näin toimii laillinen työmarkkinajärjestelmä.

Toimihenkilöt tavoittelevat nyt paperiteollisuuteen työnantajia sitovaa, yleistä palkkausjärjestelmää, jonka avulla voidaan korjata toimihenkilöiden palkkojen ja erityisesti naisten palkkojen jälkeenjääneisyyttä.

Kaksi viikkoa kestävään lakkoon osallistuu yhteensä tuhatkunta UPM-Kymmenen toimihenkilöä yhtiön kaikista tuotantolaitoksista ja Helsingin pääkonttorilta. Lakon on määrä päättyä aamukuudelta keskiviikkona 20. huhtikuuta.

Avusta lakon loputtua

Lakkoon osallistuville Pro maksaa lakkoavustusta, jota haetaan lakon päätyttyä liiton suljetuilla jäsensivuilla julkaistavan linkin kautta.

Sopimusalavastaava Jari Uschanov muistuttaa, että myös muut lakkoon, lakkoavustukseen ja työtaistelutoimintaan liittyvät tarkemmat tiedot löytyvät jäsensivuilta.

Ylempiä toimihenkilöitä edustava akavalainen YTN:n on suosittanut liitoilleen, että ne maksavat toimihenkilötehtävissä työskenteleville ja lakkoon osallistuville jäsenilleen lakkoavustukset omista rahastoistaan.

Myös SAK:lainen Paperiliitto on ilmoittanut, että sen lakkoon osallistuvat jäsenet saavat avustuksen Paperiliitosta.

Neuvottelufaktat

• Neuvottelut paperiteollisuuden toimihenkilöiden palkoista ja palkkausjärjestelmästä alkoivat 17. maaliskuuta.

• Pro esitti tuolloin 80 euron tai vähintään 3,5 prosentin yleiskorotusta.

• Pro esitti, että yrityskohtainen erä suunnataan henkilökohtaisiin palkkoihin. Jos ratkaisusta ei synny paikallisesti sopua, erä jaetaan tasan kaikille toimihenkilöille.

• Metsäteollisuus puolestaan esitti, että työnantaja päättää yksin paikallisen erän jakamisesta.

Muuta aiheeseen liittyvää

Paperitoimihenkilöiden lakko saa tukea maailmalta/Kiista palkkausjärjestelmästä puhuttaa Australiassa asti. (8.4.2011)

”Työnantajan on kunnioitettava hyvää työtä tekevää toimihenkilöä"/Palkkausjärjestelmän puuttuessa erot paperin henkilöstöryhmien vuosiansioissa kasvavat kuin hain kita. (8.4.2011)