Pro: Ei pelottelua vaan rakentava sopimusratkaisu | Ammattiliitto Pro

Pro: Ei pelottelua vaan rakentava sopimusratkaisu

11.10.2011 klo 18:30

Sopimusalavastaava Roni Jokinen kehottaa teknologiateollisuuden työnantajia kantamaan vastuunsa lakonuhan alla.

Pro Uutiset/Paavali Kukkonen

Ammattiliitto Pron ja Metallityöväen liiton jättämän lakkovaroituksen mukaisesti Suomen suurinta vientialaa teknologiateollisuutta uhkaa ensi viikon loppupuolella alkava lakko.

Jos käynnissä olevissa keskusjärjestöneuvotteluissa koordinoidusta työmarkkinaratkaisusta ei edetä, on teknologiateollisuudessa kiire etsiä sopimusratkaisua työehtosopimuskiistaan sovittelun kautta.

Tänään lähettämässään tiedotteessa työnantajaliitto Teknologiateollisuus ry keskittyy kuitenkin ratkaisumallien etsimisen sijaan pelottelemaan julkisuudessa mahdollisen lakon hinnalla.

Pron teknologiateollisuuden sopimusalavastaavan Roni Jokisen mukaan uhkakuvien maalailun sijaan myös työnantajapuolen olisi herättävä nyt hakemaan ratkaisua kiistaan rakentavasti sopimusteitse.

– Sopimukseen pääseminen ja työtaistelutoimien välttäminen on aina molempien osapuolten käsissä. Kun työnantajaliitto keskittyy pelottelemaan uhkaavan lakon vaikutuksilla, se unohtaa oman vastuunsa molempien hyväksyttävissä olevan ratkaisun löytämisessä, Jokinen toteaa.

– Toivottavasti tätä vastuuta ollaan kuitenkin vielä lähiaikoina työnantajien keskuudessa valmiita kantamaan.

Palkansaajilla kohtuulliset vaatimukset

Pron, Metallin ja YTN:n asettamat palkankorotusvaatimukset ovat Roni Jokisen mukaan kohtuullisia ja niille on vankat perusteet. Teknologiateollisuuden yritysten viimeaikainen tilauskantojen kehitys on ollut hyvää ja taloudellinen tilanne on pääosassa yrityksistä muutenkin suotuisa.

– Tilauskannan kasvu on ollut jo pidempään todella nopeaa. Elokuussa tilauksissa oli kasvua vuoden takaiseen verrattuna jopa 22,6 prosenttia. Alkuvuonna luvut olivat edellisvuoteen suhteutettuna tähän verrattuna jopa kaksinkertaisella kasvu-uralla, Jokinen sanoo.

– Palkansaajien esittämät korotukset ovat vertailtaessa linjassa sekä monilla muilla aloilla tehtyihin sopimuksiin kotimaassa kuin teknologiateollisuudessa tehtyihin sopimuksiin useissa eurooppalaisissa kilpailijamaissa.

Muuta aiheeseen liittyvää

Teknologiateollisuus sovitteluun tavoitteenaan kilpailukyky ja työllisyys nopeasti heikentyvässä taloustilanteessa (Teknologiateollisuus 11.10.2011)