Pro: Teknologiateollisuus ei suostunut jättämään palkkatavoitteita | Ammattiliitto Pro

Pro: Teknologiateollisuus ei suostunut jättämään palkkatavoitteita

20.5.2011 klo 14:00

Toimihenkilöiden neuvottelukunta ja hallitus keskustelevat neuvottelutilanteesta alkuviikosta.

Teksti Pro Uutiset/Paavali Kukkonen/Jaana Pohja

Huhtikuun puolivälissä alkaneet neuvottelut teknologiateollisuuden 25 000 toimihenkilön syksyn palkkaratkaisusta ovat ajautuneet outoon tilanteeseen.

Ammattiliitto Pro ja Teknologiateollisuus asettivat aiemmin tavoitteeksi, että sopimukseen päästään viimeistään toukokuun loppuun mennessä.

Pro on esittänyt tavoitteensa palkankorotuksista: nyt haetaan sekalinjaa niin, että korotus on 90 euroa, kuitenkin vähintään 3,5 prosenttia.

Perjantain tapaamisessa Teknologiateollisuus kuitenkin ilmoitti, ettei se ole valmis jättämään esitystään, koska se poikkeaa liikaa Pron näkemyksistä.

Puheenjohtaja Antti Rinteen mukaan Pro on tässä tilanteessa pakotettu irtisanomaan koko työehtosopimuksen.

Toimihenkilöiden teknologiateollisuuden neuvottelukunta käsittelee neuvottelutilannetta ensi viikon maanantaina ja liittohallitus tiistaina.

Vastuu hukassa?

Rinne huomauttaa, että jos Teknologiateollisuudesta ei muutoin saada puristettua ulos näkemystä palkoista, se on tehtävä vaikka uhkaamalla työtaistelutoimilla.

– Tämäkö on työnantajan näkemys yhteisestä vastuunkannosta?

– Teknologiateollisuus on jälleen kerran sortunut ylimielisyyteen. Yritys päästä ratkaisuun näyttäytyy vaatimuksena hyväksyä yksipuolinen sanelu, jonka sisällöstä ei edes saada tietoa, Rinne kuvailee.

Metalliliiton ja YTN:n neuvottelut katkesivat tiistaina

SAK:laisen Metalliliiton ja Teknologiateollisuuden neuvottelut syksyn palkankorotuksista keskeytyivät tiistaina.

Teknologiateollisuus kertoo tiedotteessaan, että neuvottelut keskeytettiin, kun osapuolet eivät löytäneet yhteistä näkemystä palkankorotusten suuruudesta.

Metalliliitto tavoittelee sekalinjaista yleiskorotusta, joka nostaisi palkkoja vähintään neljä prosenttia tai 40 senttiä tunnissa.

Myös akavalaisen Ylempien toimihenkilöiden YTN:n palkkakeskustelut keskeytyivät tiistaina.