Pro: UPM petti henkilöstön luottamuksen | Ammattiliitto Pro

Pro Uutiset/Jaana Pohja

Ammattiliitto Pro arvostelee metsäyhtiö UPM:ää Myllykosken paperitehtaan henkilöstön harhaanjohtamisesta.

Pron puheenjohtaja Antti Rinne yhtyy Paperiliiton puheenjohtajan Petri Vanhalan näkemykseen siitä, että UPM olisi tehnyt suunnitelmat tehtaan lopettamisesta valmiiksi hyvissä ajoin.

– Päätöksen perusteet on selvitettävä ja kyseenalaistettava yt-neuvotteluissa. Pro pyrkii myös tarjoamaan todellisia vaihtoehtoja toiminnan jatkamiseksi.

UPM kertoi keskiviikkona harkitsevansa tehtaalta lopputilin saaville työstä työhön -ohjelmaa, jos uudelleenjärjestelyt toteutuvat suunnitellusti.

Rinne painottaa, että jos päätös Myllykosken lopettamisesta on tehty todellisin perustein ja tehdas päätyy suljettavaksi, Pro edellyttää irtisanottaville riittävän pitkää ohjelmaa ja siirtymäaikaa uudelleen työllistymiseksi.

Henkilöstö luotti jatkoon

Luottamusmies Pekka Parkkinen kuvailee tunnelmaa tehtaalla tyrmistyneiksi.

– Tähän aamuun asti luotimme toiminnan jatkumiseen sataprosenttisesti. Olemme erittäin pettyneitä, kun myös toimihenkilöiden panos tuloskunnon saavuttamiseksi on ollut kova. Työt on tehty puolella aiemmasta toimihenkilömäärästä.

Ilmoitus 375 henkilöä työllistävän tehtaan lopettamisesta vuoden loppuun mennessä tuli täytenä yllätyksenä, kun vain muutama viikko sitten UPM:n johto oli tehdasvierailullaan viitannut mahdollisuuteen lisäinvestoinneista.

Sopimusalavastaava Jukka Hämäläinen Prosta huomauttaakin, että ”on härskiä henkilöstöä kohtaan väläyttää mahdollisuutta tulevaisuudesta ja vetää sitten matto jalkojen alta”.

Myllykosken paperitehtaalla yt-neuvottelut alkavat ensi viikon perjantaina. UPM osti tehtaan viime vuonna joulun alla.

Lopetusaalto pyyhkii yli Euroopan

Kaikkiaan UPM suunnittelee vähentävänsä 1,3 miljoonaa tonnia paperin vuosituotantokapasiteetista Euroopassa.

Yhtiö suunnittelee myös vaneriliiketoiminnan uudelleenjärjestelyjä. Yhteensä suunnitelmat koskettavat Suomessa noin 600:aa UPM:n työntekijää.

Myllykosken lisäksi lopetuslistalla ovat muun muassa Saksassa sijaitsevan UPM Albbruckin tehdas sekä UPM Ettringenin tehtaan paperikone 3.