Sonera saneeraa sata Lappeenrannassa ja laajakaistan teknologiassa | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Sonera saneeraa sata Lappeenrannassa ja laajakaistan teknologiassa

14.8.2013 klo 13:24
|

– Alkaako verkko olla jo liian pirstaleisena ja kaukana ulkomaisten alihankkijoiden käsissä, kysyy luottamusmies. Yt-neuvottelut alkavat Soneran laajakaistaliiketoiminnan teknologiayksikössä.

Pro Uutiset

Teleoperaattori TeliaSonera aloittaa yt-neuvottelut, jotka koskevat kahdeksaa paikkakuntaa ja 540 henkilöä.

Yritys kaavailee sulkevansa 35 henkilöä työllistävän Lappeenrannan toimipisteen, jossa toimii Soneran laajakaistaliiketoiminnan teknologiayksikkö (BTS).

Lisäksi Sonera haluaa irtisanoa teknologiayksikön työntekijöitä Oulussa, Kuopiossa ja Vaasassa. Työnantaja esittää, että teknologiayksiköstä hävitetään yhteensä 80 tehtävää ja Lappeenrannassa sijaitsevat muut Soneran yksiköt menettävät 14 työpaikkaa.

Toimihenkilöiden luottamusmies Jussi Hartikainen ei näe taloudellista ja toiminnallista perustetta neuvotteluihin.

– Tämä on lyhytnäköistä tempoilua. Työ ei siitä tosiaan halpene, kun se siirretään ulkopuoliselle alihankkijalle.

Luottamusmies on huolissaan siitä, kuka suomalaisia tietoliikenneverkkoja lopulta toimittaa ja operoi.

– Alkaako verkko olla jo liian pirstaleisena ja kaukana ulkomaisten alihankkijoiden käsissä? Kun verkossa tulee häiriö, pitkästä alihankintaverkostosta on vaikea löytää osaava korjaaja.

Yhä vähemmän toimipisteitä

TeliaSonera antoi eilen luottamusmiehille yt-neuvotteluesityksen toiminnan keskittämisestä yhä harvemmille paikkakunnille. Se tarkoittaa, että työpaikat siirtyvät.

Luottamusmies Hartikaisen mukaan pakkomuutot työn perässä paikkakunnalta toiselle eivät ole tätä päivää. Soneran henkilöstö kaipaa modernia ja joustavaa tapaa tehdä työtä.

– Nykyisillä tietoliikenneyhteyksillä pystytään konsultoimaan leikkaavaa kirurgia toiselta mantereelta. Meille uskotellaan, että tietoliikennetyötä ei voisi tehdä etänä Suomen sisällä, toimihenkilöiden luottamusmies sanoo.

– Töitä voidaan kuitenkin tehdä ajasta ja paikasta riippumatta Virossa, luottamusmies huomauttaa työn siirtämisestä ulkomaiselle alihankkijalle.

– Irtisanomiset ovat liian kovia keinoja nykyiseen tilanteeseen. Sonera tarjoaa asiakkaille hyviä etätyöyhteyksiä – jos yhteydet ovat hyvät, etätyötä pitäisi voida käyttää myös Soneran omassa liiketoiminnassa, toteaa ict- ja viestintäalan johtaja Anssi Vuorio Ammattiliitto Prosta.

Jatkuva epävarmuus rassaa henkilöstöä

Laajakaistan teknologiayksikässä edelliset yt-neuvottelut käytiin keväällä 2013.

– Toivoimme turhaan työrauhaa. Marraskuussa 2012 alkoi yt-neuvotteluputki, jossa käytiin pahimmillaan useita neuvotteluita päällekkäin. Henkilöstö on kovilla, kun nyt alkavat taas uudet yt-neuvottelut.

– Jatkuva turbulenssi, epävarmuus ja luopumisen tuska rassaa henkilöstöä.

Muutokset eivät koske Sonera Kauppaa, alueellista myyntitoimintaa eivätkä Datainfoa.

Säästökuuri ohittanut puolivälin

TeliaSonera on tiedottanut jatkavansa vuoden 2012 lopussa alkanutta säästöohjelmaa. Irtisanomisuhan alla olevista 1 800 työntekijästä, joita ohjelma koskee, on tähän mennessä irtisanottu noin 1 050. TeliaSonera-konserni tavoittelee nettoarvoltaan 2 miljardin Ruotsin kruunun kustannusvähennyksiä vuoden 2014 loppuun mennessä.

Telia Soneran liikevaihto kasvoi ja käyttökateprosentti parani vuoden 2013 toisella neljänneksellä.
Yrityksen liiketulos ennen kertaluonteisia eriä aleni 2,8 prosenttia 7 085 miljoonaan kruunuun viime vuoden 7 286 miljoonasta kruunusta, kertoi osavuosikatsaus 17.7.2013.