STTK: Lähes joka neljänneltä yksityisen sektorin työpaikalta puuttuu luottamusmies | Ammattiliitto Pro

3.11.2011 klo 12:23

Luottamustehtävissä toimivista 90 prosenttia on valmiita jatkamaan. Marraskuussa työpaikoilla valitaan prolaisia luottamusmiehiä.

Pro Uutiset/STTK

Paikallinen sopiminen ei suju ilman luottamusmiestä, silti yksityisellä sektorilla lähes joka neljänneltä työpaikalta puuttuu henkilöstön edustaja.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n toimihenkilökyselyn mukaan luottamustehtäviin ei juuri ole tunkua. Vastanneista vain 18 prosenttia sanoo olevansa valmis tehtävään. Kuitenkin 90 prosenttia tätä nykyä luottamustehtävissä toimivista on halukkaita jatkamaan pestissä.

Pääsihteeri Leila Kostiainen STTK:sta muistuttaakin, että paikallinen sopiminen onnistuu vain, jos työpaikalla on luottamusmies, jolla on aidot mahdollisuudet tehdä luottamustyötään.

Barometrin mukaan miehet ovat halukkaampia ryhtymään luottamustehtäviin kuin naiset. Nuoret ovat hieman halukkaampia kuin yli 50-vuotiaat. Työpaikan koko tai työnantajasektori eivät näyttäisi vaikuttavan siihen, kiinnostaako luottamustehtävä.

Oikeudesta lakkoilla ei tingitä

Nykyistä työtaisteluoikeutta pitää sopivana 64 prosenttia vastaajista eli enemmistö. Vain kolme prosenttia haluaisi rajoittaa oikeutta nykyisestä tuntuvasti ja 16 prosenttia jonkun verran.

Oikeutta lakkoilla laajentaisi tuntuvasti neljä prosenttia vastaajista. Eniten kannatusta työtaisteluoikeuden laajentamiselle löytyy terveydenhuoltoalan jäseniltä.

Korkeammin koulutetut ovat keskimääräistä enemmän rajoittamisen kannalla ja matalammin koulutetut laajentamisen kannalla, Kostiainen tiivistää.

STTK:n toimihenkilöbarometriin osallistui maalis–huhtikuun vaihteessa yli 2 500 vastaajaa. Kyselyä on tehty vuodesta 1997 alkaen joka toinen vuosi.

Barometri löytyy STTK:n verkkosivuilta.

Muuta aiheeseen liittyvää

Kolme prolaista työpaikalla – hyvä syy valita luottamusmies / Loka–marraskuussa vaalit järjestetään muun muassa teknologiateollisuudessa ja OP–Pohjola-ryhmässä. (Pro uutiset 17.10.2011)