Teknologiateollisuus vaatii palkkamalttia | Ammattiliitto Pro

Teknologiateollisuus vaatii palkkamalttia

23.8.2011 klo 14:37

”Synkistelyn taustalla pyrkimys vaikuttaa mielipiteisiin neuvottelujen alla”, sanoo sektorijohtaja Markku Palokangas Prosta.

Pro Uutiset/Jaana Pohja

Suomen suurimpia vientiyrityksiä edustava Teknologiateollisuus vaatii syksyn sopimuskierrokselle maltillisia palkankorotuksia.

Toimitusjohtaja Jorma Turunen Teknologiateollisuudesta (TT) painotti tiistaina, ettei kotimaiseen palkkainflaatioon ole nyt varaa, kun Euroopan ja maailman taloudessa eletään poikkeuksellisen epävarmoja aikoja.

Ammattiliitto Pron sektorijohtaja Markku Palokangas arvioi tuoreeltaan, että työnantajajärjestö maalaa synkkiä lukuja ”liiankin laajalla pensselillä ja että synkistelyn taustalla lienee pyrkimys vaikuttaa mielipiteisiin neuvottelujen alla”.

– Koko alan tilanne ei ole niin heikko kuin Turunen antaa ymmärtää. Tammi–kesäkuussa uusien tilauksien määrä kasvoi lähes 22 prosenttia, ja eniten kasvua kertyi metalliteollisuudessa.

Todellisuudesta vieraantunutta toimintaa

Palkkamaltin rinnalla Teknologiateollisuuden tavoitteena on jatkaa yritys- ja työpaikkakohtaisen sopimisen laajentamista.

Pron Markku Palokangas arvostelee pyrkimystä todellisuudesta vieraantuneeksi.

– Teettämämme kysely osoittaa, että esimerkiksi Pron jäsenet haluavat ostovoiman turvaavan liittotason ratkaisun ilman yritys- tai työpaikkakohtaisia eriä. Tämä on suora ei palkoista sopimiselle työpaikoilla.

Pron puheenjohtaja Antti Rinne puolestaan muistuttaa, että palkansaajat hakevat neuvotteluissa aina ostovoimaa, mutta myös vakautta ja työllisyyttä.

– Tuposta luopumisen jälkeen sopimusneuvotteluissa on tehty kovempia (palkka)ratkaisuja. Palkkamaltista puhuttaessa tarvitaankin laajempia ratkaisuja, jotka mahdollistaisivat pitkät työehtosopimukset.

Ensi viikolla teknologiateollisuudessa käynnistyvät lähes 300 000:tta työntekijää ja toimihenkilöä koskevat työehtosopimusneuvottelut.

Pro järjestää neuvotteluista jäsentapaamisia eri puolilla Suomea 29.8–26.9. Ilmoittaudu lähimpään tilaisuuteen tästä

Muuta aiheeseen liittyvää

Nyt istutaan tulisilla hiilillä (Teknologiateollisuus 23.8.2011)

Kone- ja metalliteollisuus toipunut suhteellisen nopeasti (Etla 23.8.2011)