TeliaSoneran lakolle hyvä alku, uusia jäseniä runsaasti | Ammattiliitto Pro

TeliaSoneran lakolle hyvä alku, uusia jäseniä runsaasti

30.3.2011 klo 14:39

Toimihenkilöt eivät ole tarttuneet työnantajan runsaskätisiin tarjouksiin rikkureille.

Pro Uutiset/Paavali Kukkonen ja Jaana Aaltonen

Toimihenkilöt ovat marssineet tänään ulos TeliaSoneran työpaikoilta. Lakkoon menivät kaikki prolaiset toimihenkilöt yhtiön kaikista yksiköistä, yhteensä noin 3 100 henkilöä. Lisäksi alihankintayrityksistä lakkoon osallistuu yli 200 toimihenkilöä.

– Soneran väite, että kymmenen prosenttia olisi töissä, ei pidä paikkansa. Pro on selvittänyt lakkoon menijöiden määrän kaikilla paikkakunnilla luottamusmiehiltä, toteaa Pron johtaja Anssi Vuorio.

Toimihenkilöitä on lakossa 15 paikkakunnalla eri puolilla Suomea.

Taistelutahto vahva

Pron mukaan toimihenkilöiden taistelutahto oikeudenmukaisen kohtelun vaatimiseksi on vahva. Tästä kertoo se, että Pron jäsenet ovat täydellisesti lakossa ja osallistuneet lakkotilaisuuksiin yli odotusten.

Lakon alla TeliaSonera on houkutellut toimihenkilöitä rikkureiksi runsaskätisillä 50 prosentin tilapäisillä palkankorotuksilla. Sama tarjous on annettu myös yhtiölle työskentelevien alihankintayritysten toimihenkilöille. Rikkureille on luvattu liksaa lisää jopa kaksinkertaisesti.

– Näyttää siltä, että työnantajalla on varaa tarjota ylimääräistä palkkaa, vaikka yt-neuvotteluja käydään nimenomaan palkkojen alentamiseksi, ihmettelee Pron sopimusalavastaava Karri Heikkilä.

Pron mukaan yrityksistä huolimatta vain muutama järjestäytymätön on tarttunut näihin tarjouksiin.

Lisäksi työtaistelutilanne on tuonut liittoon runsaasti uusia jäseniä eri puolilla Suomea.

Kauppoja pyöritetään uudella vuokraväellä

Lakosta huolimatta työnantaja on kyennyt pitämään joitakin TeliaSoneran myymälöitä avoinna. Pron mukaan kauppoja pitävät auki uusista henkilöstöpalveluyrityksistä palkatut vuokratyöntekijät.

Viisipäiväinen lakko alkoi tänään keskiviikkona kello 11. Toimihenkilöt palaavat töihinsä ensi viikon maanantaina.

Lakko pysäyttää laajalti yhtiön asiakaspalvelutoiminnot. Asiakkaille ei avata sen aikana uusia liittymiä, vikapuheluihin ei vastata ja vikoja ei korjata. Ainoastaan hätätyö hoidetaan eli 112 numero toimii.

Lakon taustalla ovat yhtiön yt-neuvottelut noin 300 toimihenkilön vähentämisestä. Pron mukaan työnantaja on kieltäytynyt ottamasta neuvotteluissa huomioon mitään henkilöstön näkemyksiä.

Katso video TeliaSoneran henkilöstön ulosmarssista Helsingissä sekä luottamusmiesten haastattelut liiton Facebook sivuilta.

Lue lisää aiheesta:

Lakko pysäyttää TeliaSoneran