”Työnantajan on kunnioitettava hyvää työtä tekevää toimihenkilöä” | Ammattiliitto Pro

”Työnantajan on kunnioitettava hyvää työtä tekevää toimihenkilöä”

8.4.2011 klo 13:02

Palkkausjärjestelmän puuttuessa erot paperin henkilöstöryhmien vuosiansioissa kasvavat kuin hain kita.

Teksti: Pro Uutiset/Paavali Kukkonen

Työnantajan asenne paperiteollisuuden toimihenkilöiden vaatimuksia kohtaan on saanut kentällä tyrmistyneen vastaanoton. Ammattiliitto Pron laaja paperin kenttäkierros osoitti, että jäsenet seisovat nyt asettamiensa tavoitteiden takana.

– Kun yrityksillä on palkanmaksuvaraa, tulee siitä saada osansa myös yhä suurempia työmääriä tekevien ja laajaa vastuuta kantavien toimihenkilöiden, arvioivat luottamusmiehet Kotkan ja Kouvolan tapaamisissa viime viikolla.

Tilaisuuksiin osallistuneet muistuttivat, että "alan yrityksillä on kyllä rahaa, mitä jakaa". Yleisöpuheenvuoroissa todettiinkin, "tämä näkyy niiden tulosten lisäksi johtajien käsittämättömän suurissa tilipusseissa."

Kouvolan tilaisuuteen kokoontuneet tiesivät, että toimihenkilöt ovat olleet lamavuosina joustavia ja huomioineet yritysten ahdingon vaatimuksissaan.

– Vuosiansioiden ero on kasvanut kuin hain kita, sopimusalavastaava Jukka Hämäläinen kuvailee tilannetta.

Palkkausjärjestelmä ollut esillä jo pitkään

Keskeinen syy muita heikompaan ansiokehitykseen on Hämäläisen mukaan toimivan palkkausjärjestelmän puuttuminen toimihenkilöiltä. Jos tätä epäkohtaa ei saada kuntoon, on epäsuotuisan kehityksen kääntäminen parempaan vaikeaa.

Hän kertoo, ettei asia ole tullut neuvottelupöytään yllättäen, kuten työnantaja on viime päivinä väittänyt.

– Palkkausjärjestelmää on selvitetty useaan otteeseen – ilman tuloksia. Työnantaja on antanut lupauksiakin asian kuntoon saattamisesta, mutta on jättänyt ne kylmästi lunastamatta.

– Muilla aloilla palkkausjärjestelmä on peruskauraa, Hämäläinen kertaa.