Työssä turvassa? | Ammattiliitto Pro

Pro Uutiset/Jaana Pohja

Useimmilla työpaikoilla valitaan marras–joulukuussa uusia työsuojeluvaltuutettuja. Poikkeuksen tekee OP–Pohjola, jossa vaalit pidettiin 17.10.–11.11.

Työturvallisuuskeskuksen (TTK) mukaan syksyllä uudesta työsuojeluväestä äänestetään lähes kaikilla yksityisen sektorin, kuntien ja seurakuntien työpaikoilla.

Vaaleissa valitaan työsuojeluvaltuutettuja ja varavaltuutettuja. Tarvittaessa valitaan myös työsuojelutoimintakunta tai vastaava yhteistoimintaelin. Kahden vuoden mittainen pesti alkaa ensi vuoden alusta ja päättyy vuoden 2013 lopussa.

Toimihenkilöillä on oikeus omaan työsuojeluvaltuutettuun ja kahteen varaan. Työnantaja puolestaan nimeää työsuojelupäällikön.

Raksalla kaikki on toisin

– Rakennusalalla tilanne on hieman erilainen, sopimusalavastaava Jorma Ikävalko Ammattiliitto Prosta muistuttaa.

Rakennuksella työsuojeluvaltuutettu ja -toimikunta on valittava aina, kun uutena alkavan työkohteen työntekijöiden määrä edellyttää sitä.

Ohjeet työsuojeluvaltuutettujen vaalin järjestämiseksi löydät Pron jäsensivuilta tai TTK:n verkkosivuilta.

Prossa vaaliapua antaa työhyvinvointiasiantuntija Tanja Lehtoranta. Sähköposti: tanja.lehtoranta@proliitto.fi.