Laman keinot käyttöön työttömyyskorvausten maksussa? | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Laman keinot käyttöön työttömyyskorvausten maksussa?

26.9.2011 klo 13:18
|

Työttömyysvakuutusrahastolla on nyt selvästi vähemmän suhdannerahaa kuin vuonna 2008 taantuman kynnyksellä.

Pro Uutiset

Ansiosidonnaisia työttömyyskorvauksia saatetaan joutua maksamaan lainarahalla, jos talouden pahimmat ennusteet toteutuvat.

Työttömyysvakuutusrahaston toimitusjohtaja Heikki Pohja kertoi YLEn haastattelussa maanantaina, että talouden yhtälö on pahimmillaan, jos bruttokansantuote ja palkkasumma laskevat yhtä aikaa työttömyyden kasvaessa nopeasti.

Lainan vaihtoehtona on nostaa työttömyysvakuutusmaksuja suunniteltua enemmän.

Koska maksun ehdotettua suurempi korotus vähentäisi rahaa kansalaisen kulutuksesta näyttää siltä, että pahassa paikassa Työttömyysvakuutusrahasto turvautuisi lainarahaan.

Työttömyyskassojen taustalla ansiosidonnaisiin työttömyyspäivärahoihin tarvittavista varoista huolehtiva Työttömyysvakuutusrahastolla on nyt selvästi vähemmän suhdannevaihteluja tasaavaa varantoa kuin vuonna 2008 taantuman kynnyksellä.

EMU-puskuria oli tuolloin lähemmäs miljardi. Pohjan mukaan tulevan vuodenvaihteen tienoilla euroja on puskurissa alle 300 miljoonaa.

Toimitusjohtaja Pohja kertoo, että edellisen kerran rahaa lainattiin mittavissa määrin 1990-luvun alkupuolella syvän laman aikana.

Muuta aiheeseen liittyvää

Työttömyysvakuutusmaksuihin 0,20 prosenttiyksikön korotus (30.8.2011 Työttömyysvakuutusrahasto)

YLE Uuutiset 26.9.2011