A-Katsastus inleder samarbetsförhandlingar – 70 arbetsplatser i vågskålen | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

A-Katsastus inleder samarbetsförhandlingar – 70 arbetsplatser i vågskålen

14.5.2019 klo 13:56
|

A-Katsastus meddelade igår att man inleder samarbetsförhandlingar, som kan leda till att högst 70 arbetstagare sägs upp.

Pro Nyheter

Besiktningsbranschens största företag A-Katsastus meddelade igår att man inleder samarbetsförhandlingar som omfattar hela personalen i A-Katsastus Oy, Yksityiset K-asemat Oy och A-Katsastuspiste Oy, undantaget huvudkontorsfunktionerna. Förhandlingarna omfattar sammanlagt 566 personer.

A-Katsastus motiverar samarbetsförhandlingarna med överkapacitet i besiktningsbranschen och förändring i besiktningstätheten i och med den nya besiktningslagen.  Som följd av dem håller försäljningen på att bli under de tidigare årens nivå.

Enligt Pros ansvariga branschombudsman Ville Varila har Finlands bilbestånd en hög ålder, varför man inte kan förutsäga ändring av besiktningstäthet och hur besiktningstidpunkter koncentreras.  Först under det här året ser vi hur den verkliga situationen är.

Huvudförtroendemannen vid A-Katsastus, Heikki Haapanala, är dessutom orolig för åldersstrukturen i företaget.

– Besiktningsverksamhetens kontinuitet lider om man nu överdimensionerar åtgärderna och inte beaktar hur många besiktningsmän som går i pension under de närmaste åren.

Samarbetsförhandlingarna börjar måndagen den 20 maj.