Usein kysyttyjä kysymyksiä | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mistä pääsen liittymään jäseneksi?

Tästä linkistä avautuu liittymislomake, jonka voit täyttää vaikka heti.

Harkitsen jäsenyyttä ja minulla olisi pari kysymystä. Voisiko asiantuntijanne soittaa?

Jätä yhteystietosi sivun alalaidan lomakkeella, niin sinulle soitetaan parin arkipäivän kuluessa.

Mistä summasta jäsenmaksu maksetaan vuonna 2021?

Bruttopalkasta. Bruttopalkka on palkkasumma, josta ei ole vielä vähennetty veroja ja muita lakisääteisiä maksuja. Vuonna 2021 Ammattiliitto Pron jäsenmaksu on 1,25 prosenttia verotettavasta palkkatulosta. Maksu on enimmillään 49 euroa kuukaudessa. Lue lisää jäsenmaksusta.

Etsin lomaketta 

Työsuhde muuttui, haluan muuttaa perintäsopimusta, sain uuden työpaikan, lähden perhevapaalle. Lista lomakkeista löytyy sivulta Jäsenyyteen liittyvät lomakkeet. Voit myös päivittää muutokset itse Proplussassa kohdassa Jäsenyys ja jäsenedut>Jäsentietojen ylläpito.

Liittymislomakkeessa lukee ”haluatko liittyä samalla työttömyyskassaan?”, mitä tämä tarkoittaa?

Opiskelijajäsen voi liittyessään valita, haluaako liittyä samalla Työttömyyskassa Pron jäseneksi. Jos opiskelija käy opintojen ohella töissä ja ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan vaadittavat työssäolon vähimmäisehdot täyttyvät, kertyy samalla opiskelijajäsenen oikeus työttömyysturvaan. Ehdot ovat, että työttömyyttä edeltäneen 28 kuukauden aikana jäsen on ollut 26 kalenteriviikkoa palkkatyössä, jossa työaika on vähintään 18 tuntia viikossa ja työstä saa työehtosopimuksen mukaisen palkan. Tarkasteluaikaa voidaan 28 kuukaudesta pidentää jopa seitsemään vuoteen, jos jäsen on ollut poissa työmarkkinoilta, kuten opiskellut päätoimisesti tai ollut sairaus- tai vanhempainvapaalla.

Jäsenyys Työttömyyskassa Prossa alkaa aikaisintaan työsuhteen alkamispäivästä ja siitä, kun jäsenmaksu on maksettu.

Haluan, että jäsenmaksu otetaan aina automaattisesti palkastani. Miten toimin?

Täytä perintäsopimuslomake työpaikkasi palkkahallinnon kanssa. Lomakkeita löydät kotisivuiltamme. Perintäsopimus on valtakirja, jolla työntekijä valtuuttaa työnantajan pidättämään jäsenmaksut palkasta. Se onkin helpoin tapa hoitaa jäsenmaksu. Sinun tarvitsee vain tarkistaa jokaisesta palkkalaskelmasta, että jäsenmaksu on peritty.

Jäsenmaksujen perintäsopimus on täytettävä ja toimitettava liittoon käsiteltäväksi aina ennen perinnän aloittamista. Jäsenmaksujen perinnän aloituspäivä on palkkakauden alkupäivä ei palkanmaksupäivä, esimerkiksi jokaisen kuukauden 1. päivä. Perinnän keskeytyksestä ja päättymisestä ilmoitetaan liittoon perintäsopimuksen päättymisilmoituksella.

Maksan jäsenmaksuni itse, miten saan tarvittavat viitteet?

Voit itse luoda maksuviitteitä kohdasta kirjautumalla jäsenpalvelu Proplussaan ja siellä kohtaan Jäsentietoni > Jäsenmaksu- ja viitenumerolaskuri. Pron mobiilisovelluksessa on myös jäsenmaksulaskuri käytössäsi.  Tai voit tilata viitteet sähköpostitse.

Jään palkattomalle vapaalle. Maksanko silti jäsenmaksua?

Jäsenmaksua ei tarvitse maksaa palkattomalta ajalta, joita ovat opiskelu, armeija/siviilipalvelus, sairaus/kuntoutustuki, äitiys/isyys/vanhempainloma ja hoitovapaa. Ilmoita palkattomien aikojen alku- ja loppupäivämäärät meille Proplussan Jäsenyys ja jäsenedut -sivujen kautta tai lähettämällä meille palvelupyyntö Pron mobiilisovelluksen kautta. Työttömyysaikaa ei tarvitse ilmoittaa liittoon, jos ansiosidonnaisen päivärahan maksaa Työttömyyskassa Pro.

Mitä tapahtuu, jos jäsenmaksu jää maksamatta?

Jäsenmaksun puuttuminen vaikuttaa työttömyysturvaasi, jäsenetuihin ja -palveluihin sekä jäsenvakuutuksiisi. Jos maksamattomia jäsenmaksuja on yli kolmelta kuukaudelta, liitto ja työttömyyskassa voivat erottaa jäsenyydestä. Suosittelemme, että olet aina yhteydessä Pron jäsenpalveluun, jos jäsenmaksu jää maksamatta. Voimme yhdessä selvittää, miten parhaiten hoidetaan asia.

Voit myös itse tehdä viitteitä jäsenmaksun suorittamiseen Proplussassa. Jäsenmaksulaskurilla voit laskea, mikä on jäsenmaksusi. Voit laskea maksun myös kaavalla 1,25 x palkka/100.

Mitä tarkoittaa, että jäsenmaksu on verovähennyskelpoinen?

Verovähennys tarkoittaa rahaa, jolla verotuksessa pienennetään verotettavaa tuloasi tai suoraan verosi määrää. Vähennykset verotuksessa ovat niitä menoja, jotka vähennetään verotettavasta tulosta. Pron jäsenmaksun voi vähentää verotuksessa kokonaisuudessaan. Tämä tarkoittaa, että vuositulosi, josta vero lasketaan, pienenee jäsenmaksusi verran ja näin verosikin vähenee. Jäsenmaksusi on siten maksamaasi pienempi.

Toimitamme jäsenmaksutiedot puolestasi vuosittain suoraan verottajalle ja ne näkyvät veroehdotuksessasi.

Mistä löydän työehtosopimukseni?

Pron solmimat työehtosopimukset (tes) ja virkaehtosopimukset (ves) pdf-muodossa löydät täältä. Päivitämme työehtosopimuksia sivustolle aina, kun uusi tes tulee voimaan.

Oma työehtosopimus sekä virkaehtosopimus löytyy myös puhelimestasi, jos lataat Ammattiliitto Pron mobiilisovelluksen. Löydät oman työehtosopimuksesi myös Proplussasta.  

Osoitteeni muuttuu, miten toimin?

Pro saa osoitteenmuutoksesi suoraan Väestörekisteristä, ellet ole ilmoittanut tietoihisi luovutuskieltoa. Muutoksen jäsentietoihisi voit tehdä itse Proplussassa kohdassa Jäsentietoni > Muokkaa tietoja. Jos olet ladannut puhelimeesi Pron mobiilisovelluksen, muuta tiedot kohdasta Omat tiedot.

Jäsenkorttini katosi tai meni rikki, mistä saan uuden?

Jos olet jo ladannut Pron mobiilisovelluksen puhelimeesi, sinulla on siinä valmiina käytössäsi sähköinen jäsen- ja matkavakuutuskortti. Perinteisen muovisen kortin voit tilata Proplussasta kohdassa Jäsenyys ja jäsenedut > Tee palvelupyyntö tai sähköpostitse osoitteesta jasenasiat@proliitto.fi.

Vaihdan työpaikkaa / Jään eläkkeelle, minne ilmoitan?

Voit ilmoittaa muutoksesta suoraan tällä lomakkeella. Jos työnantajasi on tähän mennessä maksanut jäsenmaksun suoraan palkastasi, muistathan työpaikanvaihdon yhteydessä toimittaa uuden perintäsopimuksen uudelle palkanlaskijallesi ja päättää perinnän palkastasi nykyiselle työnantajallesi perintäsopimuksen päättymisilmoituksella. Jos maksat jäsenmaksun aina itse, ilmoita työpaikan muutoksesta täällä.

Lisää tietoa eläkkeelle siirtymisestä sekä seniorien omasta yhdistyksestä löydät myös täältä.

Haluaisin tietää lisää yhdestä jäsenedusta. Mihin otan yhteyttä?

Pron tarjoamat jäsenedut esitellään tarkasti jäsensivuillamme Proplussassa ja Pron mobiilisovelluksessa. Proplussaan kirjaudutaan jäsennumerolla ja Pron mobiilisovelluksen voit ladata puhelimesi sovelluskaupasta nimellä Ammattiliitto Pro. Jos haluat keskustella jäseneduista kanssamme, soittele arkipäivisin numeroon (09) 1727 3440.

Minulla on työpaikalla ongelma tai asia, johon haluaisin apuja. Mihin otan yhteyttä?

Lähin apu löytyy yleensä työpaikkasi luottamusmieheltä. Luottamusmiehesi tiedot löydät helpoiten lataamalla Pron sovelluksen tai kirjautumalla Proplussaan. Nopean avun saat myös työsuhde- ja virkaehtoneuvonnastamme.

Mistä löydän Pron koulutukset ja tapahtumat?

Pron koulutukset ja tapahtumat löydät tapahtumakalenterista, jonka kautta voit myös ilmoittautua niihin.

Olen eläkkeellä, paljonko maksan jäsenmaksua vuonna 2020?

Ammattiliitto Pron senioriyhdistys Ammattiliitto Pro Seniorit ry perii jäseniltään 10 euron jäsenmaksun vuonna 2020.

Nykyisille eläkkeellä oleville Pardian jäsenille – jotka siirtyvät Pron jäseniksi – tulee muutoksia jäsenyyteen. Saat loppuvuoden aikana 90 euron palvelumaksulaskun, joka sisältää matkustajavakuutuksen ja on vuoden kerrallaan voimassa. Et siirry automaattisesti Ammattiliitto Pro Seniorit ry:n jäseneksi, vaan jäsenyytesi nykyisessä yhdistyksessäsi jatkuu ennallaan vuoden kerrallaan.

Halutessasi voit liittyä Ammattiliitto Pro Seniorit ry:n jäseneksi ja maksat 10 euroa vuodessa jäsenmaksua, joka ei sisällä matkustajavakuutusta. Saat kuitenkin 10 % alennuksen Turvan matkustajavakuutuksesta ja muista henkilökohtaisista vakuutuksista sekä saat yhdistyksen kaikki edut käyttöösi. Siirry täyttämään liittymislomake.

Miten saan kaikki liiton palvelut kerralla mukaan?

Pron mobiilisovelluksessa pysyvät sähköinen jäsenkortti ja matkavakuutuskortti aina mukana. Sieltä löytyvät myös kaikki jäsenedut, oman tessin tai vessin sekä luottamusmiehen yhteystiedot. Pron sovellus toimii älypuhelimella ja tabletilla.

Pääset alkuun, kun sinulla on Pron jäsennumero. Puhelimesta napautat sovelluskauppaan, Android-käyttäjien sovelluskauppa on Google Play ja iPadin ja iPhonen käyttäjien App Store. Etsi appi hakusanalla Ammattiliitto Pro ja lataa maksuton sovellus. Seuraa kirjautumisohjeita. Valmista tuli!

Liitypro yhteydenottolomake