Mennään saunaan! | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Mennään saunaan!

Saunominen laskee monilla verenpainetta, voi auttaa ihon hyvinvoinnissa ja tekee muitakin pieniä terveyspalveluksia. Mutta tärkeimmät hyödyt saadaan kesän mökkisaunoissa yleensä henkisellä puolella. Tässä neljä syytä sille, miksi kesäsaunominen kannattaa.
Teksti Maija Kajanto
Kuvat Istockphoto
Saunan monista terveysvaikutuksista nautitaan taas kesällä, satoi tai paistoi.

1. Puuhailu laskee pulssia.

Saunan lämmittäminen on niitä harvoja asioita, joita ei voi tässä maailmassa hoputtaa. Puusaunan lämpiäminen vaatii oman aikansa, ja lämmittäjän ei auta muu kuin mennä tahtiin mukaan. Puiden kantaminen, tulen sytyttäminen, roskien lakaiseminen ja mökkisaunomisen valmistelu ovat ritualistista toimintaa, joka laskee kiireisen nykyihmisen pulssia. Sähkösaunakin vaatii omat puuhansa, vihdat ja puhtaat laudeliinat eivät kävele paikalleen itsekseen. 

2. Saunominen ei peruunnu kelin takia.

Aika moni kesän touhuista suunnitellaan säävarauksella. Saunomista ei. Vaikka sataisi akkoja äkeet selässä, saunaan yleensä mennään silti. On hyvä, että kesästä löytyy suunnitelmia, joiden toteutumisesta voi olla varma.

Vaikka sataisi akkoja äkeet selässä, saunaan yleensä mennään silti.

3. Ruutuaika rajoittuu ilman ponnistuksia.

Sauna on digiajan keskellä se viimeinen linnake, jonne ruudut eivät kuulu. Ja hyvä niin. Kun saunoo riittävän usein, tulee viettäneeksi ruudutonta aikaa, ja akut latautuvat kuin huomaamatta.

 

4. Yhdessäolo tekee hyvää.

Aika harvassa paikassa monta sukupolvea ja eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä kokoontuu yhteen niin kuin saunoessa. Näitä hetkiä kannattaa kerryttää kesään ja nauttia löylyistä tuttavien mökeillä ja yhteisissä riennoissa. Saunassa on helpompaa avata keskustelu myös puolituttujen kanssa ja kuulla tarinoita oman kuplansa ulkopuolelta. Tällaiset keskustelut ovat henkisiä ulkomaanmatkoja, joita kannattaa hamstrata arkeen.

 

ProStoori toivottaa lukijoilleen hyvää kesää ja pehmeitä löylyjä!

Tilaa uutiskirje

Tilaa ProStoorit
sähköpostiisi kerran kuussa.