Irtisanoudun itse, miten se kannattaa tehdä? | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Irtisanoudun itse, miten se kannattaa tehdä?

Pron työsuhdeneuvonnasta tiedustellaan kaikenlaisia asioita, jotka herättävät epätietoisuutta. Yksi yleisimmistä kysymyksistä on, miten irtisanoudutaan itse. ProStoori kertoo juttusarjassaan vastaukset kuuteen yleisimpään työsuhdeneuvonnan kysymykseen.
Teksti Tarja Västilä
Kuvat Istockphoto

Jos jostain syystä haluaa lähteä työpaikastaan vapaaehtoisesti, on hyvä varmistaa irtisanomisaika. Alla viiden vuoden työsuhteissa se on kaksi viikkoa ja yli viiden vuoden työsuhteissa kuukausi. Työsopimus voi mahdollistaa myös toisenlaiset irtisanomisajat.

‒ Määräaikaisissa työsuhteissa irtisanomisaika on määräajan loppuun asti, jos ei muuta sovita, toteaa sopimusala-asiamies Mikko Kiiskinen Prosta.

Kerro irtisanoutumisesta ajoissa

Omasta irtisanoutumistaan on kerrottava työnantajalle hyvissä ajoin – joko kaksi viikkoa tai kuukausi etukäteen. Asia on hyvä tehdä kirjallisesti, esimerkiksi sähköpostitse, jotta siitä jää dokumentti molemmille osapuolille. Viestissä on mainittava tarkka irtisanomispäivä.

On hyvä olla varasuunnitelma, jos eroaa työstä ilman pätevää syytä ja ilman uutta työpaikkaa. Työttömyysetuutta voi saada vasta kuukausien kuluttua. Omaehtoisissa irtisanomisissa karenssiaika on 90 päivää.

Omaehtoisissa irtisanomisissa karenssiaika on 90 päivää.

‒ Kannattaa kuitenkin ilmoittautua välittömästi te-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi, jotta saa karenssin heti kulumaan, kehottaa Kiiskinen.

Jos työntekijä aiheuttaa omalla moitittavalla menettelyllään työsuhteen päättymisen, karenssi on 60 päivää. Tällöin työsuhde irtisanotaan henkilökohtaisin syin.

Ota yhteyttä puhelinneuvontaamme 

Tilaa uutiskirje

Tilaa ProStoorit
sähköpostiisi.