Viisi vinkkiä: näin pyydät palkankorotuksen | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Viisi vinkkiä: näin pyydät palkankorotuksen

Jos yleiskorotuksia ei alallasi lainkaan tänä vuonna tule tai ne ovat kovin pieniä, on keskustelu henkilökohtaisesta palkankorotuksesta käytännössä ainoa tie saada lisää liksaa. Tässä viisi vinkkiä, joiden avulla saavutat sen, mitä haluat.
Teksti Jukka Nortio
Kuvat Liisa Seppo

1. Valmistaudu. Tiedä mitä haluat nyt ja tulevaisuudessa. Tee suunnitelma, miten etenet kohti tavoitettasi. Tutustu alan palkkatilastoihin ja yrityksen palkkapolitiikkaan. Miksi sinun pitää saada lisää liksaa juuri nyt ja juuri se, mitä pyydät? Kun perustelut ovat sinulle kirkkaat, ne on myös helpompi esittää pomolle. Testaa perustelujasi puolisosi, kaverisi tai koirasi kanssa. Pääasia on, että puhut ne kerran läpi, ennen kuin menet kulmahuoneeseen.

2. Faktoja. Perustele palkkapyyntösi tosiasioilla. Niitä ovat esimerkiksi onnistumisesi parin viime vuoden aikana, hyvä asiakaspalaute, hyvin sujunut yhteistyö työyhteisössä tai kehittämäsi uusi työtapa. Myös pitkä kuivakausi palkankorotuksissa on hyvä lisäperuste. Jos ensimmäinen perustelusi ei innosta pomoa, älä jumita siihen, vaan siirry seuraavaan.

Perustele palkkapyyntösi tosiasioilla.

3. Ajoitus. Mieti itsellesi ja pomollesi hyvä ajankohta, milloin pyydät palkkapalaveria. Maanantaiaamut, perjantai-iltapäivät tai pomon kalenterin kvartaalibudjetoinnin dead linea edeltävät päivät eivät ole parhaita. Etsi ajankohta, jolloin pomosi on rennoimmillaan tai muuten hyvällä tuulella, esimerkiksi loman jälkeen tai kun hän on itse saanut positiivista palautetta.

4. Sovi. Etsi neuvottelussa ratkaisu, joka tyydyttää sekä sinua että pomoasi. Voit taktisesti esittää pari vaihtoehtoa, miten ja kuinka paljon palkkaa korotetaan tai mihin mittareihin palkkasi sidotaan. Sovi, milloin korotus astuu voimaan. Kun yhteisymmärrykseen on päästy, kirjaa tulokset sähköpostiin ja pyydä pomolta kuittaus.

5. Kiitä. Vaikka oletkin ansainnut palkankorotuksesi, on hyvin tapojen mukaista kiittää. Et kiitä palkasta, vaan siitä, että sinua on kuultu ja sinun perustelusi on hyväksytty. Olet arvostettu työntekijä ja olet palkkasi ansainnut.

Lisää vinkkejä palkka-asioihin

Tilaa uutiskirje

Tilaa ProStoorit
sähköpostiisi.