Pappersindustrins tjänstemän fick nytt kollektivavtal | Fackförbundet Pro
Open menu
  • Pros andra webbtjänster
Pro+

Pappersindustrins tjänstemän fick nytt kollektivavtal

19.2.2020 kl. 16:26
|

Fackförbundet Pro godkände idag den 19 februari avtalsuppgörelsen för tjänstemännen i pappersindustrin till nytt kollektivavtal för branschen 19.2.2020—31.12.2021. Under avtalsperioden höjs lönerna 3,3 procent och de så kallade kiky-timmarna avskaffas. Tjänstemännens tre veckor långa strejk i pappersindustrin och hamnarnas arbetsledares stödstrejk upphör.

Pro Nyheter 

 
Fackförbundet Pro och arbetsgivarnas företrädare Skogsindustrin rf har godkänt kollektivavtalsuppgörelsen i enlighet med medlingsbudet till nytt kollektivavtal.

Lönerna höjs i enlighet med den allmänna linjen. Lönerna höjs från 1.4.2020 med en allmän förhöjning på 0,7 procent och en företagspott på 0,6 procent samt från 1.3.2021 med en allmän förhöjning på 1,2 procent och en företagspott på 0,8 procent. Arbetsgivaren förhandlar om företagspotten med förtroendemannen och om avtal inte nås höjs lönerna för alla företagets tjänstemän med företagspottens storlek.

Konkurrenskraftsavtalets arbetstidsförlängning på 24 timmar, eller de så kallade kiky-timmarna, avskaffades.  

— Av förhandlingsuppgörelserna som fötts nu var det här den svåraste att uppnå. De tidigare avtalsuppgörelserna var det inte just hjälp av i det här medlingsbudet. Vi är nöjda med att ha kunnat lösa den här tvisten som varat länge.  Vi hoppas att Skogsindustrin rf i fortsättningen koncentrerar sig på att förbättra branschens konkurrenskraft med medel som genuint inverkar på utvecklingen av produktiviteten, summerar fackförbundet Pros ordförande Jorma Malinen.

— Som helhet motsvarar avtalsuppgörelsen arbetarnas avtal, till exempel vad gäller löneuppgörelsen och förkortningen av driftstoppet vid midsommar, berättar ansvariga branschombudsmannen Jari Uschanov från Fackförbundet Pro.

Arbetskonflikterna i pappersindustrin upphör och tjänstemännen återvänder till arbetet från nästa arbetsskift, likväl senast till arbetsskiften som börjar torsdag 20.2. Också stridsåtgärderna för Pros hamnarbetsledarnas stödstrejk upphör.

Pros kollektivavtal för tjänstemännen i pappersindustrin omfattar ungefär 2 500 personer.