Slut med nollavtal på Nya Zeeland | Fackförbundet Pro
  • Pros andra webbtjänster

Slut med nollavtal på Nya Zeeland

14.3.2016 kl. 13:03

Alla partier på Nya Zeeland stödde lagen, enligt vilken arbetstagare ska garanteras åtminstone några arbetstimmar.

Pro Nyheter/Yle

Nya Zeelands parlament har godkänt en lag som förbjuder anställning av arbetstagare med så kallade nollavtal, berättade Yle.

Med lagen försöker man bli av med orättvis anställningspraxis, säger ansvariga ministern för anställningsförhållanden och arbetssäkerhet Michael Woodhouse i tidningen The New Zealand Herald.

Enligt Woodhouse förhindrar lagen att arbetsgivare kräver att arbetstagare står till förfogande för arbetsturer, fastän det inte skulle finnas garantier för arbete och det inte skulle betalas ersättning för beredskapen.

Alla partier stödde lagen. Lagen förbättrar också rätten till föräldraledighet för tillfälliga arbetstagare samt för sådana vårdnadshavare som inte är biologiska föräldrar.

Facket: Lagen gäller hundratusentals arbetstagare

Fackförbundet Unite Union, som drivit ett förbud mot nollavtal, bedömer att det troligen är hundratusentals nyzeeländare som arbetat med nollavtal.

Enligt den nya lagen ska arbetsgivaren garantera arbetstagaren åtminstone några arbetstimmar.

Arbetsgivaren ska i fortsättningen också ha goda grunder för att kräva att arbetstagaren står till förfogande för tilläggsarbete och för det ska betalas en skälig ersättning, säger ledaren för Unite Union Mike Treen.

Enligt Treen har nollavtal använts främst av snabbmatskedjor samt städnings-, film- och säkerhetsbolag på Nya Zeeland.