Telias samarbetsförhandlingar är över – 93 uppgifter upphör | Fackförbundet Pro
Open menu
  • Pros andra webbtjänster
Pro+

Telias samarbetsförhandlingar är över – 93 uppgifter upphör

25.9.2019 kl. 13:33
|

– Viljan att finna förmildrande omständigheter verkade avlägsen på arbetsgivarens sida och genuina förhandlingar fördes inte, berättar Telias huvudförtroendeman.

Pro Nyheter

Teleoperatören Telias samarbetsförhandlingar som inleddes i augusti har avslutats. Resultatet av samarbetsförhandlingarna är att 93 personers arbetsuppgifter upphör.

Telias huvudförtroendeman för tjänstemännen Eva-Marie Penttilä berättar att förhandlingarna avslutades som oeniga, med arbetsgivarens ensidiga beslut. Enligt Penttilä försvårades förhandlingarna av att förtroendemännen själva måste skapa sig en bild av helheten.

– Vi fick namnen på dem som sägs upp i tjänstemannauppgifter och de högre tjänstemännens förtroendemän fick namnen på de högre tjänstemän som sägs upp. Sedan lade vi pussel av detta.

Penttilä berättar att arbetsgivaren flyttat arbetstagare från tjänstemannauppgifter till högre tjänstemän, varmed det bland de högre tjänstemännen finns Pros medlemmar som huvudförtroendemannen inte får information om.

– Det här är en törn för Telias personalpolitik i Finland, fortsätter Penttilä.

Istället för uppgifterna som upphör öppnas nya och det slutliga antalet uppsagda preciseras senare.

Pro fördömer Telias sätt att föra samarbetsförhandligar.

– Bolagets handlingssätt främjar inte en uppbyggande dialog mellan arbetstagarna och bolaget och är inte heller i enlighet med samarbetslagens anda, konstaterar ict-branschens ansvariga ombudsman Mika Mäkelä.