Arbetsledarexamen gör den egna kompetensen synlig | Fackförbundet Pro
Open menu
  • Pros andra webbtjänster

Arbetsledarexamen gör den egna kompetensen synlig

12.12.2018 kl. 10:57

Vill du skaffa dig behörighet i att leda produktionsarbete och utveckla ditt eget chefsarbete? Gör din egen yrkeskompetens synlig, börja studera för specialyrkesexamen i chefsarbete inom produktion och bli arbetsledare.

Pro Nyheter

I början av nästa år kan de som arbetar i arbetsledar- och chefsuppgifter i industri- och produktionsbranscher ansöka om studieplats för specialyrkesexamen i chefsarbete inom produktion. Efter avklarade studier utexamineras den studerande som arbetsledare.

Flexibel examen som avläggs vid sidan av arbetet

Fackförbundet Pros ansvariga branschombudsman Petteri Hyttinen har varit intensivt med och utvecklat den här examen.

Målsättningen var att skapa en examen som är flexibel, utgår från arbetslivet och avläggs vid sidan av arbetet. Utbildningen består av drygt tio närstudiedagar, uppgifter på distans samt yrkesprov, med vilka det egna, redan förvärvade, kunnandet bestyrks.

– I början av studierna gör varje studerande en egen utvecklingsplan för den personliga kompetensen. Arbetsledarexamen består av en obligatorisk del som förman i en produktionsbransch, vilket utgör 80 studiepoäng, berättar Hyttinen.

Dessutom väljer man valbara examensdelar till ett värde av hundra studiepoäng.

– De kan ansluta sig till ledning av produktionen, utveckling av personalens kompetens, ledning av underhållsarbete i produktionen, projektstyrning i produktionsmiljö eller säkerhets- och miljöledning, fortsätter Hyttinen.

Hyttinen rekommenderar utbildningen åt alla som vill få sitt kunnande dokumenterat svart på vitt, uppdatera sitt kunnande eller avancera i karriären.

Fortlöpande ansökan

Det är fortlöpande ansökan till den här examen och flera läroanstalter ordnar utbildning om det finns tillräckligt med sökanden. Examensavgiften bestäms enligt utbildningsarrangören.

– Kostnaderna är moderata i förhållande till utbildningens omfattning, ofta talar man om hundringar. Efter utbildningen är det möjligt att också ansöka om Utbildningsfondens yrkesexamensstipendium, berättar Hyttinen.

Se var det erbjuds utbildning närmast dig och sök till studier för arbetsledarexamen:

Ami-säätiö sr
Ammattienedistämislaitossäätiö AEL sr