Pro on Stage lyfter Pro-medlemmarna ovanför vardagen | Fackförbundet Pro
Open menu
  • Pros andra webbtjänster
Pro+

Pro on Stage lyfter Pro-medlemmarna ovanför vardagen

8.11.2018 kl. 14:36
|

Det har varit en enorm ansträngning att arrangera Pro on Stage-tillställningen som går av stapeln nu i början av november. Att göra gott tillsammans har lockat såväl artister som otaliga sponsorer till evenemanget.

Pro On Stage 2018 on ammattiliitto Pron suurin jäsentapahtuma koskaan ja Suomen suurin Nenäpäivä-katsomo 2018

Pro Nyheter / Text Pi Mäkilä / Översättning Susanne Paetau

Snart ljuder det på Vantaa Energia Areena, då Fackförbundet Pros Pro on Stage-evenemang erövrar arenan för en dag 9.11. På scenen kliver såväl Anastacia (USA), som sålt tiotals miljoner skivor, som de av finländarna älskade Paula Koivuniemi och Ressu Redford.

Evenemangets projektkoordinator Juha Jämsä har lotsat evenemanget dygnet runt under senaste ett och ett halvt år. Han har bakom sig tiotusentals timmar och säkert lika många kilometrar.

– Idéen till evenemanget kom från tanken att vi skulle kunna göra något väldigt stort tillsammans. Det hör många föreningar till Pro som inte ensamma kan ordna tillställningar av den här storleksklassen. Jag tänkte att vi med samarbete får mycket större saker till stånd och kan ta in även utländska artister, berättar Jämsä.

Han påpekar att det funnits beställning på evenemanget, för tiderna har ändrats.

–  Det är fint att hämta till fackets värld något som avviker lite från det tidigare – sådant som klart är ovanför vardagen, men samtidigt för en god sak.

Efter en framgångsrik sommar

Jämsä utvaldes inte till uppgiften av en slump. Förra sommaren var han med och arrangerade Pro Tour, som syntes bland annat på Tangomarknaden, Finlands Arenan och under NesteRally Finland. Också Pro Tour fick riklig positiv uppmärksamhet.

– Jag ville skapa ett nytt koncept och ett sådant evenemang, som skulle ge fackförbunden positiv synlighet på ett lite annorlunda sätt. Sommartillställningarnas succé överraskade mig fullständigt, för vi hade så mycket folk att det blev köbildning. Jag tror inte Pro någonsin förut framstått så bra på någon sommartillställning.

Pro on Stage som ordnas nu i november är fortsättning på förra årets Pro on Stage-kväll, som Jämsä också var med och ordnade på Brunnshuset i Helsingfors. Tillställningen var populär, men den riktade sig enbart till flygbranschen.

– Nu ville vi skapa ett motsvarande evenemang, men i lite större omfattning och så att alla skulle kunna delta. Tillställningen växte sig sedan lite större och vi har redan en gång varit tvungna att byta plats på grund av det, skrattar Jämsä.

Vi gör gott tillsammans

Pro on Stage är inte en traditionell kvällsgala eller konsert, för evenemanget har en stark välgörenhetsvinkling. Pro on Stage arrangeras på Näsdagen och avkastningen riktas till välgörenhet, huvudsakligen till förmån för världens barn. Fackförbundet Pro är Näsdagens huvudsamarbetspartner år 2018 och evenemanget blir under kvällen Finlands största Näsdagspublik. Pro on Stage är också med i Näsdagsshowens direkta tv-sändning.

Enligt Jämsä kom Näsdagsstiftelsen ivrigt med.

– Jag ringde till stiftelsen och till Risto Vuorensola, som är producent på Yle för Näsdagen. Han bad mig genast komma dit. Det var härligt att märka att evenemanget entusiasmerar och att stora aktörer som Yle tog så varmt emot det.

Enligt Näsdagens Risto Vuorensola tog Jämsä kontakt just vid rätt tidpunkt.

– Vi hade länge väntat på ett sådant läge att vi skulle kunna bygga en tillställning av motsvarande storleksklass i anslutning till Näsdagen. Vi har också tidigare samarbetat med förbund, men nu är omfattningen mycket större. De förväntningar och den ambition som man från Pros sida tagit itu med detta, har varit beundransvärt, säger Vuorensola.

Juha Jämsä berättar att olika parter har kommit med även annars med beundransvärd energi.

– Det att olika föreningar och samarbetspartner kom med har uppmuntrat också andra. Säkert har också Näsdagens röda logo lockat dem med.

Välgörenhetssynvinkeln har lockat också artister. Paula Koivuniemi, som uppträder på evenemanget, berättar att hon blev ivrig då evenemanget främjar barnens välbefinnande i världen.

– Det är fint att vara med i ett viktigt samarbete. Jag hoppas donationerna överskrider arrangörernas förväntningar. Evenemanget blir säkert fartfyllt och överraskande och stämningen är förstås på topp hela kvällen, säger Koivuniemi.

I god anda

Förutom föreningar och Näsdagsfonden har Jämsä fått med flera sponsorer. Evenemanget sponsoreras bland annat av DNA, Vanda stad samt Maku Brewing, som specialiserat sig på bryggeriöl och tillverkat ett eget öl för tillställningen. Huvudsamarbetspartner är försäkringsbolaget Turva.

Enligt Maku Brewings verkställande direktör Jussi Tamminen var beslutet att delta i evenemanget lätt.

– Vi har tidigare varit med i motsvarande mindre tillställningar och märkt att de är en ypperlig möjlighet för oss att få mera marknadsföringssynlighet. Vi kan nu nå sådana kunder som inte annars skulle råka på oss. Vi var redan förra året med på Pro on Stage i Brunnshuset och nu då det dessutom är välgörenhet med, blir kvällen säkert ännu finare och brådare, berättar Tamminen.

Enligt sponsorn DNA:s personalchef Marko Rissanen, vägde också ett nytt sätt att agera i vågskålen.

– Det är mycket viktigt för oss med en kontinuerlig och öppen interaktion med personal och personalrepresentanter för att utveckla bolagets verksamhet. Dessutom vill vi upprätthålla en god diskussionskontakt till organisationerna som företräder våra anställda, så vi ville bryta traditionella gränser genom att som samarbetspartner delta i det här evenemanget. Samtidigt är Pro On Stage-evenemangets Näsdagssamarbete en fin möjlighet för oss att vara med och hjälpa världens barn, kommenterar Rissanen.

Arbete långt in på natten

Förutom under själva evenemanget räcker det till med brådska även under förarbetet. På plats hjälper 250 personer med arrangemangen och Jämsäs egna lediga dagar har redan länge varit på kort.

– Sådana här projekt leds ofta av en stor grupp människor, själv har jag skött saker vid sidan av mitt eget arbete. Såväl lediga dagar, kvällar som veckoslut har gått till det här. Det har varit utmanande att få alla arbetstimmar att rymmas under dygnet, berättar Jämsä.

Nätverken har spelat en stor roll för evenemanget. Jämsä har varit och berättat om tillställningen på otaliga platser runt om i Finland. Träffar ansikte mot ansikte har visat sig vara effektiva.

– Det känns opersonligt att sända e-post. Jag har hellre själv åkt för att berätta om evenemanget. Jag tror att min egen iver smittat av sig på andra och därför har många kommit med.

Nytt slags koncept uppmuntrar

Jämsäs initiativ har tagits emot med glädje även i Fackförbundet Pro. Pros chef för medlemstjänsterna Sirpa Lappi berättar att föreningarnas medlemmar har varit verkligt intresserade av evenemanget.

– Inget förbund har tidigare ordnat motsvarande tillställning och ett nytt verksamhetssätt har väckt mycket positiv uppmärksamhet. Det är fint att våra medlemmar kan njuta av kvällen och dess programutbud och att välgörenhet ingår. Jag tror att kvällen är en unik möjlighet för medlemmarna att nätverka, berättar Lappi.

Också Pros ordörande Jorma Malinen gläder sig redan i förväg över evenemanget.

– Det är fantastiskt att få förbundets medlemmar samlade även i andra sammanhang än i anknytning till traditionella intressebevakningsfrågor. Jag tror att vi med hjälp av evenemanget kan erbjuda dem något nytt och speciellt, säger Malinen.