Pros servicesektor leds nu av Minea Pyykönen | Fackförbundet Pro
Open menu
  • Pros andra webbtjänster
Pro+

Pros servicesektor leds nu av Minea Pyykönen

4.9.2017 kl. 11:27
|

Pros nya direktör för servicesektorn är vald. – Samarbete är till allas bästa, säger Minea Pyykönen, som tidigare förhandlat på arbetsgivarens sida av bordet.

Pro Nyheter

Förvaltningsmagister och juris magister Minea Pyykönen började fredagen den 1 september arbetet som direktör för Fackförbundet Pros servicesektor.

Pyykönens tidigare arbetsplats var i ett stort företag i hälsovårdsbranschen som administrativ chef och personalchef. Hon förhandlade om kollektivavtal för företaget på arbetsgivarens sida av bordet. Varav intresset för fackföreningsrörelsen?

– I den nya uppgiften är det möjligt att arbeta i enlighet med mina värderingar, berättar hon.

Effektiv tidsplanerare uppskattar att man håller löften

Pyykönens väg till fackförbundsdirektör är kanske inte den vanligaste, för hon inledde sin yrkeskarriär med att leda en egen balettskola och arbetade över tio år inom skatteförvaltningen. Vid sidan av familjen som bodde i mellersta Nyland och arbetet studerade hon först till förvaltningsmagister vid Tammerfors universitet och senare till juris magister vid Åbo universitet.

– Jag är hård på att jobba, konstaterar Pyykönen.

Efter examen började hon som administrativ chef på en advokatbyrå. Arbetsplatstrakasserier var ett aktuellt tema i början av 2010-talet, vilket också kom fram i de fall advokatbyrån skötte.

– Advokaten på vår byrå sökte en kamrat för att skriva om arbetsplatstrakasserier och jag blev ivrig.

En bok ledde till en annan och som följande skrev Pyykönen om chefsarbete och mellanledningens besvärliga roll mellan barken och trädet. I boken berättas också om den nya tidens samarbetsförfarande.

– Det lönar sig för organisationens ledning att samarbeta, för det är till allas bästa. Forskning har visat att människor är effektivast då arbetsatmosfären är bra.

Pyykönen har också under flera år utbildat chefer.

– Chefens bästa egenskaper är självkännedom och konsekvent verksamhet. Saker som påbörjas slutförs. Det är att hålla löften.