ProSoolo är ensamföretagarens personal trainer | Fackförbundet Pro
Open menu
  • Pros andra webbtjänster
Pro+

ProSoolo är ensamföretagarens personal trainer

4.12.2019 kl. 14:47
|

För många företagare kan ensamföretagandet kännas just ensamt. Därför erbjuder ProSoolo stöd och olika tjänster för ensamföretagare. Vem som helst får ta i bruk tjänsten, det enda kravet är att man är ensam i företaget.

ProStoori | Text: Michaela von Kügelgen

– ProSoolo är en tjänst för ensamföretagare och lättföretagare. Tanken är att vi ska hjälpa företagarna i deras verksamhet, berättar Minea Pyykönen som är sektorchef på Pro och har ansvar för ProSoolo.

Via tjänsten kan företagare bland annat ta del av utbildningar och få juridisk rådgivning, men en av ProSoolos viktigaste och mest uppskattade tjänster är försäkringarna. I månadsavgiften på 14 euro ingår en drös olika försäkringar – bland annat ansvarsförsäkring och rättsskyddsförsäkring.

– ProSoolo-användarna är alltid försäkrade, till exempel om de deltar i våra utbildningar eller tillställningar, säger Pyykönen.

I tjänsten finns också information om företagande och bland annat färdiga avtalsmodeller som man kan ha som grund för egna avtal.

– Det finns exempel på färdiga texter för hur man ska skriva ett protokoll eller vilka punkter som är minimikravet i ett avtal.

ProSoolo är för vem som helst som är intresserad av ensamföretagande

Sparringstjänster och webbinarier

Tjänsten är avsedd för ensamföretagare från olika yrkesgrupper. I praktiken ska man vara enskild näringsidkare eller lättföretagare.

– ProSoolo är för vem som helst som är intresserad av ensamföretagande. Det enda kravet är att man inte får ha några anställda, säger Pyykönen.

Bland Pro Soolo-användarna finns personal trainers, kosmetologer och montörer som kan bolla idéer och tankar med experter. Man kan till exempel prata med en psykolog eller företagarproffs.

– Man kan fundera på den egna karriären eller på frågor som handlar om företagandet. Vi har också en otroligt bra juridisk tjänst.

Nya företagare kan få hjälp med att göra upp en affärsverksamhetplan eller annat de funderar över. Framförallt byråkrati och pappersarbete kan kännas komplicerat, men också för det får man hjälp hos Pro Soolo.

– Vi kallar oss för ensamföretagarnas personal trainer, vi hejar och hjälper vid behov vidare, säger Pyykönen.

I månadsavgiften ingår också webbinarier som ordnas med två månaders mellanrum. Hittills har webbinarierna bland annat handlat om hur man ska kunna locka nya kunder och vad man ska tänka på när man prissätter sina produkter och tjänster.

Vem som helst får pröva på ProSoolo gratis i två veckors tid

Vill sänka tröskeln för företagande

Minea Pyykönen berättar att ProSoolo har funnits i tankarna i Pros styrelse redan i några år.

– Arbetslivet är i förändring. Alla får kanske inte sina inkomster från en källa, utan man är kanske företagare vid sidan om lönearbetet, säger Pyykönen.

Med tanke på att samarbetsförhandlingar har blivit vardagsmat på många arbetsplatser kan det också hända att man plötsligt står utan jobb. Då kan det vara bra att veta att det finns ett alternativ där man också kan få stöd av proffs.

– Då kan man kanske förverkliga en gammal dröm och starta eget. Vi vill inte överge Pros medlemmar, utan vill vara ett stöd också i sådana situationer, säger Pyykönen.

Vem som helst får pröva på ProSoolo gratis i två veckors tid. Pyykönen hoppas också att Pros medlemmar rekommenderar tjänsten för andra. Den som lyckas locka med en ny ProSoolo-användare får själv ett presentkort.

– Under prövotiden kan man sparra med experter för att se om den egna idén är genomförbar. Det lönar sig alltid att prova. Företagandet behöver inte heller vara på heltid, utan man kan testa sig fram på deltid, säger Pyykönen.

ProSoolos månadsavgift på 14 euro betalas en gång i månaden och det finns ingen bindningstid. Det går också att betala för flera månader på en gång om man föredrar det.

– Vi vill sänka tröskeln för företagandet. Speciellt om det känns svårt att hitta ett jobb så kan man fundera på om man har någon speciell färdighet som någon annan kunde dra nytta av, säger Pyykönen.