Järjestäytyminen tasapainottaa työpaikan valtasuhteita | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Järjestäytyminen tasapainottaa työpaikan valtasuhteita

20.4.2018 klo 12:40
|

Järjestäytyminen auttaa työntekijöitä saamaan työpaikan tuloksesta ansaitsemansa osan todennäköisemmin.

Ilman osaavia työntekijöitä, asiantuntijoita ja esihenkilöitä työpaikoilla ei syntyisi mitään, ei uutta teknologiaa eikä innovaatioita. Yrityksen ennakointikykyä parantaa, jos koko henkilöstön kokemuksia aidosti hyödynnetään strategisessa päätöksenteossa.

Vallitsevassa johtamisideologiassa ja talousjärjestelmässä on epäloogista ajatella, että yksin toimimalla työntekijä saavuttaa paremman kokonaishyödyn. Pron työmarkkinatutkimusten mukaan yksipuolinen ja liiallinen keskinäinen yksilökilpailu johtaa myös organisaation tehottomuuteen.

Järjestäytymisen perusperiaate on saada työntekijöille riittävä joukkovoima, jolla työntekijät luovat työpaikalle vaikuttavan yhteistyöverkoston. Järjestäytyminen auttaa tasapainottamaan työpaikan valtasuhteita niin, että työnantaja ei ole yksipuolinen vallankäyttäjä. Ilman toimivaa työntekijöiden henkilöstöedustajajärjestelmää esimerkiksi paikallisesta sopimisesta tulee helposti työnantajan yksipuolista sanelua.

Ay-liikkeeltä odotetaan enemmän

Pron tutkimusten mukaan Pron oma jäsenistö on vain puolittain tyytyväinen koko ay-liikkeen toimintaan. Pron tutkimukset vihjaavat siihen, että nyt on ehdottoman tärkeää, että ay-yhteisö kykenee katkaisemaan laskevan järjestäytymisasteen ja ay-liikkeen sisäisen epäyhtenäisyyden muodostaman noidankehän.

Työelämässä voidaan paremmin, kun työpaikoille saadaan aidosti vaikuttavaa toimintaa ja paremmat välit työpaikan johdon ja työntekijöiden välille. Vaikuttavan toiminnan seurauksena on oikeudenmukaisempi ja tuottavampi organisaatio, jolla on myös enemmän palkanmaksuvaraa.
 

Kirjoittaja on Pron tutkija, jonka tutkimusten mukaan järjestäytymisestä on rahallista hyötyä.

 

Lisää tietoa prolaisten työhön ja ay-liikeeseen liittyvistä asenteista löytyy Pron tutkimussivuilta.