Mainostemppuja vai aitoa pyrkimystä parempaan? | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Mainostemppuja vai aitoa pyrkimystä parempaan?

9.3.2020 klo 09:00
|

Viime päivinä on uutisoitu kokeiluista, joissa työnantaja lyhentää työaikaa palkkaan tai muihin etuihin kajoamatta.

Näissä kokeiluissa on kyse mainos- ja markkinointialan yrityksestä. Taustalla on ajatus, että sisäisiä toimintatapoja ja itsensä johtamista kehittämällä päästään samoihin tai jopa parempiin tuloksiin. Työntekijöiden ajatus lentää vapaalla villimmin ja hyödyttää viimekädessä myös työnantajaa.

On piristävää, että perinteisen panos-tuotos-ajattelutavan rinnalle, jossa työntekijän tuottavuutta mitataan käytetyllä työajalla, löytyy muita tulokulmia. Ihmisen tekemä työ muuttuu jatkuvasti korkeampaa osaamista vaativaksi. Sekä yksilöiden että organisaatioiden monipuolisen osaamispääoman merkitys kasvaa. Tarvitaan työntekijöitä, jotka rohkenevat käyttää omaa päätään, ja organisaatioita, joissa se sallitaan.

Pari iltaa takaperin villasukan kutomiseni pysäytti Coca-Colan vauhdikas televisiomainos, jossa kehotetaan katsomaan asioita toisesta näkökulmasta ja kysymään, voinko olla väärässä? Ensimmäisenä mieleeni tuli, että onpa vahva kannanotto käynnissä oleviin Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin. Paljon on taitettu peistä muun muassa sosiaalisen median vaikutuksesta vihapuheen ja tietoisesti loukkaavan alatyylisen kielen viljelemisen lisääntymisessä. Ilmapiiri on kireä ja kärjistynyt muuallakin kuin verkossa. Johtajina tuntuvat pärjäävän omalle yleisölleen yhtä totuutta uhoavat. Toisinajattelijat kauhistelevat hekin omissa poteroissaan. Olen todennäköisesti äidinmaidossa imenyt eräänlaisen tulevaisuususkon ja ajatuksen alati paremmasta maailmasta. En ollut varautunut siihen, että taannumme kollektiivisesti riidan kylväjiksi.

Joka tapauksessa ihan hyviä vetoja yhdeltä maailman arvokkaimmista brändeistä ja parilta piskuiselta mainonnan ammattilaiselta. Voi sitä rahansa huonomminkin käyttää, oli kyse sitten mainostempuista tai aidosta pyrkimyksestä parempaan. Aina oikeassa oleminen on kivaa, mutta lupaan yrittää lisätä omaan mustavalkoisuuteeni lisää värejä.

Kirjoittaja on Pron julkisen sektorin sopimusalavastaava.