Vesinainen: Tarina suomalaisinnovaation matkasta Indonesiaan | Ammattiliitto Pro

Vesinainen: Tarina suomalaisinnovaation matkasta Indonesiaan

29.10.2018 klo 08:00

Laadukas juomavesi on luksusherkkua. Mitä, jos palkastasi neljännes menisi puhtaan juomaveden ostamiseen? Suomalaisen keskipalkalla se tarkoittaisi 755 euroa kuukaudessa.

Suomessa voi juoda vettä suoraan hanasta, joka on puhdasta ja aika hyvän makuistakin.

Muistan, kuinka pikkutyttönä minulla oli tapana tuoda Tervolan mummolasta kaivovettä pullollinen mukanani Kemiin, jonne olimme perheen kanssa muuttaneet. Kaupungin hanavesi ei alkuun maistunut maalaiselle, mutta kyllä siihen sitten tottui.

Juomakelvoton hanavesi on suomalaiselle outo juttu. Jokainen on ulkomailla loma- tai työmatkallaan tuskastunut vesipullojen roudaamiseen kaupasta hotellihuoneeseen. Koko ajan pitää huolehtia, että juomavettä on saatavilla, ja silti se on aina loppu.

Olen työskennellyt yli viiden vuoden ajan toimittajana Kaakkois-Aasiassa ja kiertänyt useissa alueen maissa. Singapore on Kaakkois-Aasian maista ainoa, jossa hanavettä voi juoda turvallisesti, mutta se on minusta pahanmakuista. Juon sitä vain hätätilanteessa ja muutoin ostan pullovettä.

Tukikohdassani Indonesian Balilla ostan juomaveteni 19 litran muovigallonoissa. Balilla hanavesi on sen verran puhdasta, että voin pestä sillä hampaat, ja käytän sitä tiskaamiseen sekä vihannesten ja hedelmien pesemiseen, mutta kahviveden ja riisin keitän pullovedestä.

Köyhillä indonesialaisilla jopa neljännes tuloista juomaveteen

Valtaosa indonesialaisista hankkii juoma- ja ruokavetensä samalla tavalla kuin minäkin. Gallona pullotettua vettä – elintarvikejätti Danonen Aqua-merkki on yleisin - lähikaupasta maksaa noin euron. Joissain paikoissa oman gallonan voi käydä täyttämässä vesikioskissa reilulla 30 sentillä.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan yksi ihminen tarvitsee päivässä seitsemisen litraa puhdasta vettä juomiseen ja ruuanlaittoon. Aloin tuossa laskeskelemaan, että jos yksi gallona yhdelle henkilölle riittää vajaaksi kolmeksi päiväksi, niin silloin juomavesi kuukaudessa maksaa hänelle kymmenisen euroa.

Samalla laskukaavalla nelihenkisellä perheellä menee juomaveteen 40 euroa kuukaudessa. Jos tämän nelihenkisen perheen elättäjä maan pääkaupungissa Jakartassa tienaa lakisääteisen vähimmäispalkan verran eli 215 euroa kuukaudessa, hänellä menee lähes viidennes palkasta juomaveteen.

Indonesiassa kuitenkin vain osa työvoimasta työskentelee virallisessa työsuhteessa saaden vähintään minimipalkkaa. Erilaisten arvioiden mukaan 60 prosenttia työskentelee epävirallisella sektorilla itsensä työllistäjinä ja pienyrittäjinä tienaten vähemmän. Tämän lisäksi köyhyysrajan alapuolella elää noin kymmenen prosenttia väestöstä eläen alle 1,90 dollarilla per päivä. Maailmanpankin arvion mukaan pienituloisilla perheillä Jakartan slummeissa 10–25 prosenttia tuloista meneekin puhtaan juomaveden hankkimiseen.

Lähde Vesinaisen matkaan Indonesiaan

Viime joulukuussa haastattelin suomalaisen vesiteknologiayrityksen Solar Water Solutionsin toimitusjohtaja Antti Pohjolaa. Hän kertoi yrityksensä kehittämästä vedenpuhdistuslaitteesta, joka aurinkoenergialla valmistaa lähes mistä tahansa vesilähteestä puhdasta ja hyvänmakuista juomavettä kohtuuhinnalla.

Juuri tuolloin yksi vesilaite oli matkalla Keniaan ja kesällä Tseikurun kylän koululle, Kenian köyhälle maaseudulle nousi vedenpuhdistusyksikkö yhteistyössä World Visionin kanssa.

Haastattelun päätteeksi kerroin, miten Indonesiassa kotitaloudet ostavat juomavetensä, ja paljonko se maksaa. Pohjola totesi, että samalla hinnalla SolarRO -laite voisi parhaimmillaan tuottaa jopa tuhat litraa.

Maaliskuussa Pohjola otti yhteyttä ja ehdotti myyntiedustustehtävää minulle ja työparilleni ja puolisolleni Markku Nummelalle Bali-Indonesian alueella.

Maailman parantamisen palo heräsi minussa voimakkaana. Osana Solar Water Solutionsin tiimiä voisin olla mukana ratkomassa yhtä maailman suurinta kehitysongelmaa - pulaa puhtaasta juomavedestä.

Ja tässä sitä ollaan. Tämä on autenttinen tarina myyntiedustajan työstä ja elämästä Indonesiassa Tämä on tarina myyntiedustajan maailmanvalloituksesta! Lähde mukaan blogimatkalle ja kerro, mistä aiheista sinä haluaisit kuulla lisää: tanja.harjuniemi@solarwatersolutions.fi.

Kirjoittaja toimii suomalaisen vesiteknologiayrityksen Solar Water Solutionsin myyntiedustajana Bali-Indonesia alueella. Hän on yrittäjä ja toimittaja, ja jotkut prolaisista saattavat muistaa hänet Pron kehittämisasiantuntijana.

Opiskelen käänteisosmoosin toimintalogiikkaa Solar Water Solutionsin tehtaalla Espoossa viime elokuussa.