Vesinainen: Tarina suomalaisinnovaation matkasta Indonesiaan | Ammattiliitto Pro

Vesinainen: Tarina suomalaisinnovaation matkasta Indonesiaan

17.1.2019 klo 10:45

Pohjavesi on ehtyvä luonnonvara. Jakarta uppoaa pohjaveden laskun ja merenpinnan nousun yhteisvaikutuksesta.

Indonesian pääkaupungissa, Jakartassa asuu yli 13 miljoonaa ihmistä. Kaupungissa toimiva vesilaitos pystyy tuottamaan vesijohtovettä 35 prosentille asukkaista, loput 65 prosenttia ovat kaivoveden varassa.

Pohjavettä pumpataankin niin kovaa vauhtia, että pohjavesivarastojen huvetessa maan pinta painuu paikoin jopa viisi senttiä vuodessa. Eikä kyseessä ole vielä edes juomakelpoinen vesi, vaan tyypillisesti juomavesi ostetaan 19 litran gallonoissa tai muovipulloissa.

Pohjaveden käyttöä yritetään rajoittaa ja esimerkiksi kaupalliset rakennukset joutuvat maksamaan veroa kaivoveden käytöstä. Rajoitukset ovat puolestaan johtaneet siihen, että jotkut rakennuskompleksit pumppaavat pohjavettä laittomasti.

Hyvänmakuista juomavettä lähes mistä tahansa vesilähteestä

Jakarta sijaitsee Jaavanmeren rannalla ja kaupungin halki virtaa Ciliwungjoki. Miksi ihmeessä näitä vesilähteitä ei käytetä vedentuotantoon? Esitin tämän kysymyksen Suomen Indonesian suurlähettilään Jari Sinkarin järjestämässä kasvuyritys- ja teknologiatilaisuudessa Jakartassa.

Kanssakeskustelijoiden ilmeet olivat tyrmistyneet.

Siis että joisin vettä Ciliwungjoesta. Oksettava ajatus! Sehän on yksi maailman saastuneimmista joista?

– Kyllä kyllä, mutta meidän SolarRO-laitteilla jopa siitä saadaan puhdasta juomavettä. Jos se on vettä, siitä saa juotavaa, hehkutin itsevarmana.

RO-menetelmä eli käänteisosmoosi on turvallisin tapa puhdistaa vettä mistä tahansa vesilähteestä; merivedestä, saastuneesta pohjavedestä, joki- ja järvivedestä ja sade- ja tulvavedestä. Se eliminoi kaikki epäpuhtaudet, kuten nitraatit, suolat ja raskasmetallit, mikromuovit ja kemikaalit sekä mikro-organismit.

Mutta tavanomainen RO-menetelmä on energiaintensiivinen, jolloin verkkovirralla tai dieselgeneraattorilla tuotettuna veden hinta muodostuu korkeaksi.

Solar Water Solutionsin aurinkoenergialla toimivat SolarRO-laitteet laskevat juomaveden tuotantokustannuksia merkittävästi, eikä veden puhdistamiseen tarvita enää fossiilisia polttoaineita.

Elämäni jännittävin puheenvuoro

Näitä keskusteluita edelsi elämäni ensimmäinen pitchaus eli muutaman minuutin hissipuhe myyntiedustajan roolissa. En ole koskaan jännittänyt niin paljon, vaikka olen kouliintunut esiintyjä aikaisemmissa työrooleissani.

Nousin lavalle ja aloitin kysymyksellä:

Tiedättekö kuinka paljon köyhät kotitaloudet Jakartassa käyttävät tuloistaan puhtaaseen veteen?

Ei arvauksia, joten kerroin vastauksen ja jatkoin:

– Mitä jos sinun pitäisi käyttää neljännes tuloistasi veteen?

Taisin onnistua puhuttelemaan kuulijoita, sillä esityksen jälkeen puheilleni oikein jonotti ihmisiä; yritysten johtajia ja avainhenkilöitä.

Keskustelut aloitetaan vaihtamalla käyntikortit. Ne ovat indonesialaisessa bisneskulttuurissa tärkeitä ja symboloivat sitä, että meillä on lupa kontaktoida toisiamme. Ilman sitä on turha odottaa vastauksia sähköposteihin tai puheluihin.

Sain muutamia lisätietopyyntöjä ja ajattelin suomalaiseen tapaan, että kun tilaisuus oli torstai-iltana, ja matkustin koko seuraavan päivän, ja sitten olikin viikonloppu, niin lähetän lisätiedot maanantaiaamuna. Ne olisi pitänyt lähettää hetimiten. Eikä siinä mitään, olisin toki voinut lähettää linkit ja liitetiedostot, mutta kun haluaisin aina ymmärtää asiakkaan tarpeen ja antaa siihen pohdittuja ratkaisuja. Täällä tärkeämpää on pysyä vauhdissa mukana.

Tämä on tarina myyntiedustajan työstä ja elämästä Indonesiassa. Lähde mukaan blogimatkalle ja kerro, mistä aiheista sinä haluaisit kuulla lisää: tanja.harjuniemi@solarwatersolutions.fi.

Kirjoittaja toimii suomalaisen vesiteknologiayrityksen Solar Water Solutionsin myyntiedustajana Bali–Indonesia-alueella. Hän on yrittäjä ja toimittaja, ja jotkut prolaisista saattavat muistaa hänet Pron kehittämisasiantuntijana.