Vesinainen: Tarina suomalaisinnovaation matkasta Indonesiaan | Ammattiliitto Pro

Vesinainen: Tarina suomalaisinnovaation matkasta Indonesiaan

18.4.2019 klo 12:25

Vähennetään kertakäyttöistä muovipullojätettä tuottamalla vettä paikallisesti ja vastuullisesti.

vesinainen_tarina_suomalaisinnovaation_matkasta_indonesiaan

Indonesia on Kiinan jälkeen maailman toiseksi suurin muovijätteen tuottaja. Vaikka indonesialaiset tuottavat jätettä henkilöä kohden vähän (0,52 kg/henkilö/päivä) verrattuna esimerkiksi yhdysvaltalaisiin (2,58 kg/henkilö/päivä), ongelman aiheuttaa käsittelemättömän jätteen suuri osuus.

Earth Day Networkin mukaan 83 prosenttia jätteestä päätyy käsittelemättömänä minne lie. Yhdysvaltalaisen Georgian yliopiston tutkimuksen mukaan vuosittain yli kolme miljoonaa kuutiota muovijätettä päätyy mereen.

Muovijätteen vähentämiseksi eri puolilla maata on käynnissä kokeiluja. Esimerkiksi maan pääkaupungissa Jakartassa kaupoissa muovisista kantokasseista alettu periä maksu. Tämä sama toteutettiin Balilla jo muutama vuosi sitten, ja nyt tämän vuoden alusta muoviset kantokassit kiellettiin kaupoissa kokonaan. Tilalle tulivat kestokassit ja hajoavat kassavapussit.

Toinen iso kysymys on kertakäyttöiset muovipullot. Maassa, jossa hanavettä ei voi juoda, muovipullojätettä syntyy tolkuttomasti. Ajatellaan esimerkiksi kouluja ja työpaikkoja – kuinka paljon muovipullojätettä niissä kertyy päivän aikana, ellei vettä tuoteta vaihtoehtoisesti.

Turistisaarella Balilla hotellit ovat tietysti merkittävä muovipullojätteen tuottaja. Kuvittele, mikä jätemäärä syntyy kymmenen miljoonan vuosittaisen turistin jälkeen, kun hotellihuoneisiin tuodaan vähintään kaksi pulloa vettä päivässä.

Hotellisektori ovat hiljalleen heräämässä ongelmaan, jossa toinen haaste on vesipula ja toinen muovijäte.

Meriveden puhdistaminen juoma- ja käyttövedeksi on nousemassa hupenevan makean veden vaihtoehdoksi ja Go Green -ajattelun myötä jotkut hotellit ovat siirtyneet kierrätettävien lasipullojen käyttäjiksi.

Solar Water Solutionsin kehittämä aurinkoenergialla toimiva vedenpuhdistuslaite mahdollistaa juomaveden tuotannon paikallisesti ilman energiakustannuksia ja ympäristöpäästöjä. Se on meidän Go Green -markkinarako.

Lähde mukaan matkalle ja kerro, mistä aiheista sinä haluaisit kuulla lisää: tanja.harjuniemi@solarwatersolutions.fi.

Kirjoittaja toimii suomalaisen vesiteknologiayrityksen Solar Water Solutionsin myyntiedustajana Bali-Indonesia-alueella. Hän on yrittäjä ja toimittaja, ja jotkut prolaisista saattavat muistaa hänet Pron kehittämisasiantuntijana.