Vesinainen: Tarina suomalaisinnovaation matkasta Indonesiaan | Ammattiliitto Pro

Vesinainen: Tarina suomalaisinnovaation matkasta Indonesiaan

29.5.2019 klo 10:30

Vedenpuhdistuksen hiilijalanjälkeä voidaan pienentää tuottamalla vettä sataprosenttisesti aurinkoenergialla.

vesinainen_tarina_suomalaisinnovaation_matkasta_indonesiaan

Indonesia on maailman suurin saarivaltio, joka koostuu yli 17 000 saaresta. Piskuinen Nusa Ceningan Balin kupeessa on yksi niistä.

Pitkään näillä pikkusaarilla on eletty yksinkertaista elämää ilman nykyaikaisia mukavuuksia. Sähköä on tuotettu auton akuilla ja aggregaateilla, ja vesi on kannettu vesiputouksilta ja kerätty sadevedestä. Edelleenkään viidenneksellä maan väestöstä ei ole pääsyä sähköverkkoon.

Nyt kuitenkin Ceningan, kuten myös sen naapurisaaret Lembongan ja Penida kehittyvät vauhdilla matkailun avulla, ja samalla sähköntarve kasvaa.

Indonesiassa sähköstä noin 80 prosenttia tuotetaan fossiilisilla, ja näillä pikkusaarilla usein dieselgeneraattoreilla, ja sitä tuodaan merenalaisilla kaapeleilla.

Valtion tavoitteena on nostaa uusiutuvan energian osuutta lähemmäs 20 prosenttia vuoteen 2025 mennessä, erityisesti biomassa-, maalämpö- ja vesivoiman avulla.

Aalto-, aurinko- ja tuulivoima muodostavat huomattavasti pienemmän osan, mutta ne ovat varteenotettavia vaihtoehtoja pikkusaarilla. Esimerkiksi yksi tuuliturbiini tällä kolmen saaren ryhmällä vähentää dieselin käyttöä 43 000 litralla vuodessa.

Nopean kasvun myötä makeasta vedestä on tulossa kuitenkin iso ongelma. Ceninganilla pohjavesi on paikoin suolaantunut, etenkin rannikolla, jonne matkailu yleensä keskittyy.

Tämä pakottaa matkailualan investoimaan vedenpuhdistuslaitteisiin, jotka suolaista vettä puhdistaessaan käyttävät paljon energiaa. Mitä suolaisempaa vettä, sitä enemmän sähköä kuluu.

Ja nyt palataankin energiantuotantoon liittyviin haasteisiin, joissa toinen haaste on hiilijalanjälki ja toinen sähkönhinta.

Mutta tähänhän minulla on ratkaisu. Solar Water Solutionsin kehittämällä RO-laitteella suolainen vesi voidaan puhdistaa juomavedeksi vastuullisesti ja kustannustehokkaasti käyttämällä aurinkoenergiaa.

Lähde mukaan matkalle ja kerro, mistä aiheista sinä haluaisit kuulla lisää: tanja.harjuniemi@solarwatersolutions.fi.

Kirjoittaja toimii suomalaisen vesiteknologiayrityksen Solar Water Solutionsin myyntiedustajana Bali-Indonesia alueella. Hän on yrittäjä ja toimittaja, ja jotkut prolaisista saattavat muistaa hänet Pron kehittämisasiantuntijana.