Vesinainen: Tarina suomalaisinnovaation matkasta Indonesiaan | Ammattiliitto Pro

Vesinainen: Tarina suomalaisinnovaation matkasta Indonesiaan

15.7.2019 klo 10:25

Meriveden tunkeutuminen pohjaveteen on riski Nusa Ceninganin pienille matkailuyrittäjille.

vesinainen_vesitestissa

Edellisellä kerralla Vesinainen seikkaili myyntireissulla piskuisella Nusa Ceninganin saarella. Kerroin, että turismin kasvun myötä makeasta vedestä on tulossa ongelma. Ceninganilla pohjavesi on paikoin suolaantunut, etenkin rannikolla, jonne matkailu yleensä keskittyy.

Yövyin matkalla täkäläisittäin pienessä, kolmen tähden bungalow-majoituksessa, Blue Lagoon Secret Villas, jota pyörittää paikallinen yrittäjä, Ketut Warta.

Ja iltapesulla se kävi ilmi; hampaita pestessä hanavesi maistui suolaiselta ja suihkun jälkeen ihon pintaan jäi nihkeä tuntu.

Vuosi sitten Ketut porasi bisneskumppaneidensa kanssa 40 metriä syvän porakaivon makean veden saamiseksi resorttiin. Kaivo sijaitsee parin kilometrin päässä korkealla kukkulalla, josta vesi johdetaan kolmeen eri kohteeseen.

Ensimmäisen kuukauden ajan kaivosta tuli makeaa vettä, ja Ketut oli iloinen, mutta sitten vesi alkoi muuttua suolaiseksi.

Testasimme Ketutin hana- ja uima-allasveden. Hanaveden suolapitoisuus oli noin 5000 milligrammaa per litra, mikä tarkoittaa sitä, että vesi on jossain määrin suolaantunut. Esimerkiksi Itämeren suolapitoisuus on keskimäärin 7000 mg/litra.

Uima-allasvesi oli vähemmän suolaista, 3000 mg/litra, koska altaaseen sekoittuu sadevettä. Edellisyönä oli juuri satanut rankasti.

Sen lisäksi että murtovesi on juomakelvotonta, se on turisteille liian suolaista suihku- ja uima-allasvedeksi.

– Tulee valituksia, Ketut sanoo.

No tiedäthän sen itsekin, kun Itämeressä pulahduksen jälkeen on kiva huuhtoa suolat pois makealla vedellä.

Matkailualan yrittäjälle suolavesi on huono juttu. Ketut tietää, että se pitäisi puhdistaa, ja hän tietää, että siihen on olemassa ratkaisuja.

Se, mikä teki minut surulliseksi, oli se, että minulla olisi tarjota maailman paras ratkaisu, joka kestäisi isältä pojalle, mutta oli selvää, ettei hänellä, eikä hänen kumppaneillaan ollut rahaa investoida.

Kolme resorttia käyttää yhteensä noin 18 kuutiota vettä vuorokaudessa, johon meidän SolarRO PRO 750 SW -laite olisi nippa nappa riittävä.

Rahamäärä, jota Ketut oli pyöritellyt mielessään, on noin kymmenes siitä, mitä meidän laitteiden kokonaisinvestointi on.

Ja vaikka meidän laitteiden käyttökustannukset aurinkoenergialla ovat lähes nolla, investointikustannus on liian suuri paikallisille pienyrittäjille.

Nusa Ceninganin markkinatilanne kävi nopeasti selväksi. Hotelleilla ja resorteilla, joilla on taustalla indonesialainen tai kansainvälinen hotelliketju tai pienempikin yritys, mutta länsimaalainen omistus, on jo RO-laite.

Sitten taas paikallisilla pienyrittäjillä, jotka tarvitsevat puhdistusjärjestelmän yhtä lailla, ei ole siihen rahaa.

Nyt sitten vaan suunnitteilla ja rakenteilla olevien resorttien kimppuun. Nusa Ceninganin ja sen naapurisaaren Lembonganin matkailu on kasvussa ja uusia majoituspaikkoja syntyy kuin sieniä sateella.

Kerro, mistä aiheista sinä haluaisit kuulla lisää.

Kirjoittaja toimii suomalaisen vesiteknologiayrityksen Solar Water Solutionsin myyntiedustajana Bali-Indonesia-alueella. Hän on yrittäjä ja toimittaja, ja jotkut prolaisista saattavat muistaa hänet Pron kehittämisasiantuntijana.