Vesinainen: Vesi on ilmastomuutoksen vaikutusten tärkein mittari | Ammattiliitto Pro

Vesinainen: Vesi on ilmastomuutoksen vaikutusten tärkein mittari

20.1.2020 klo 09:00

Kestävien vesi- ja sanitaatiopalvelujen saatavuuden varmistaminen on kriittinen ilmastonmuutoksen lieventämisstrategia tuleviksi vuosiksi.

vesinainen_ilmastonmuutoksessa

Täällä Indonesian Balilla sadekausi on ollut myöhässä. Perinteisesti se alkaa loka-marraskuun paikkeilla. Täällä on ollut myös poikkeuksellisen kuumaa, vaikkei kuitenkaan mitään verrattuna naapurimaahan Australiaan.

Australiassa maastopalot tappavat niin ihmisiä kuin eläimiäkin. Arvioiden mukaan yli miljardi nisäkästä, lintua ja matelijaa on kuollut niiden seurauksena. Miljardi on ihan käsittämätön luku.

Indonesian pääkaupungissa Jakartassa puolestaan uuden vuoden tulvissa kuoli yli 60 ihmistä ja 170 000 joutui tilapäismajoitukseen. Nyt tulvat ovat laskeneet, mutta aineellisten tuhojen ja henkisten traumojen korjaaminen kestää pitkään.

Mutta mitä ihmettä Vesinaisella on tekemistä ilmastonmuutoksen tai palojen ja tulvien kanssa? Kyse on vedestä. Veden saatavuus on muuttumassa vähemmän ennustettavaksi monilla alueilla. Sitä tulee liikaa tai liian vähän, ja ennen kaikkea kriisitilanteissa on aina pulaa puhtaasta juomavedestä. Esimerkiksi kun tulvat tuhoavat vedenjakelu- ja vedenpuhdistusverkostot ja saastuttavat vesilähteet, ihmiset eivät saa puhdasta juomavettä.

Sitä mukaa kun sään ääri-ilmiöt lisääntyvät ja ilmastonmuutoksen vaikutukset tunnistetaan, se tarkoittaa myös, että niihin varautumiseen aletaan hakea uusia ratkaisuja. Scope Asian missio on turvata puhtaan juomaveden saanti esimerkiksi meidän kumppaneiden kriisitilanteisiin kehitetyillä aurinkoenergialla toimivilla vedenpuhdistuslaitteilla. Niillä juomavettä voi puhdistaa tulvavedestä, vaikka sähkötkin olisivat poikki.

Haluatko kuulla lisää Vesinaisen työstä ja arjesta? Lähde mukaan vlogimatkalle ja kerro toiveesi: t.harjuniemi(at)scope-asia.com

Kirjoittaja toimii PT. Scope Asia Internasionalin johtajana Indonesiassa. Hän on yrittäjä ja toimittaja, ja jotkut prolaisista saattavat muistaa hänet Pron kehittämisasiantuntijana.