Vesinainen: Vesikiista muhii Indonesian saaristossa | Ammattiliitto Pro

Vesinainen: Vesikiista muhii Indonesian saaristossa

23.2.2020 klo 16:45

Matkailun kasvu hallitsemattomana saattaa johtaa kiistoihin vesivarantojen käyttöoikeuksista paikallisten ihmisten ja matkailubisneksen välillä itäisen Indonesian saaristossa.

Nusa Tenggara Timur -saaristo Indonesiassa koostuu 500 saaresta ja reilusta viidestä miljoonasta ihmisestä. Taloudellisesti se on Indonesian kehittymättömin maakunta. Viime vuosina aluetta on alettu kehittää luksusluokan matkailukohteeksi. Sen tunnetuin turistinähtävyys on Komodon kansallispuistossa asustelevat komodonvaraanit. Maakunnan kuvernöörillä on selvä linja siitä, minkälaiset turistit ovat tervetulleita: ”Täällä käyvien on oltava varakkaita. Jos et ole luokiteltu sellaiseksi ja tinkaat hinnoista, on parempi lomailla muualla, kuten Balilla.”

Nusa Tenggara Timur tunnetaan myös Indonesian kuivimpana maakuntana ja puhtaan veden puute on alueen suurimpia ongelmia. Matkailun kehittäminen on elintärkeää paikallisen talouden kannalta, mutta hallitsemattomana se saattaa johtaa ongelmiin. Vesivarantojen käyttöoikeudet tulevat nousemaan keskeisiksi kysymyksiksi paikallisten ihmisten ja matkailubisneksen välillä.

Samaan aikaan kaksi suomalaisen vesiteknologiayhtiön aurinkoenergialla toimivaa ja merivedestä juomavettä valmistavaa vesilaitetta on työn alla tuotantolaitoksella Espoossa. Valmistuttuaan ne suuntaavat rakenteilla olevalle sukellusresortille Sulawesin saaristoon.

Suomalaisinnovaation matka Indonesiaan on käynnistynyt toden teolla. Tarinan alku sijoittuu kevääseen 2018, kun minä ja kumppanini aloitimme yhtiön myyntiedustajina ja alkuvuodesta 2019 löysimme jakelijakumppanin, Scope Asian. Siitäkin meni lähes vuosi ennen kuin päänavaus saatiin tehtyä, mutta nyt se on tehty. Tästä on hyvä jatkaa!

Resortit, joihin laitteet menevät, ovat saman tyyppisessä tilanteessa kuin resortit Nusa Tenggara Timurilla; piskuisilla saarilla on pulaa puhtaasta vedestä ja sähköstä, ja pulloveden roudaaminen niille on taloudellisesti ja ekologisesti kestämätöntä. Aurinkoenergialla toimivat vedenpuhdistuslaitteet, jotka puhdistavat juomavettä lähes mistä tahansa saatavilla olevasta vesilähteestä, ovatkin vastuullinen ratkaisu niin matkailubisnekselle kuin paikallisyhteisöillekin.

Haluatko kuulla lisää Vesinaisen työstä ja arjesta? Lähde mukaan ja kerro toiveesi: t.harjuniemi(at)scope-asia.com

Kirjoittaja toimii PT. Scope Asia Internasionalin markkinointiasiantuntijana Indonesiassa. Hän on yrittäjä ja toimittaja, ja jotkut prolaisista saattavat muistaa hänet Pron kehittämisasiantuntijana.