Työsuojeluvaltuutettu kehittää työturvallisuutta | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Työsuojeluvaltuutetun vastuulla on toimihenkilöiden, asiantuntijoiden ja esimiesten työsuojelu työpaikalla. Hän kehittää ja ylläpitää työhyvinvointia yhteistyössä työnantajan kanssa.

Työsuojeluvaltuutettu on valittava, jos työpaikalla työskentelee säännöllisesti vähintään kymmenen työntekijää. Toimihenkilöillä on aina oikeus valita oma työsuojeluvaltuutettu ja kaksi varaa. Työsuojeluvaltuutetun tehtävä on kirjattu lakiin työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta. Valtuutetun toimikauden pituus on kaksi vuotta.

Mihin työsuojeluvaltuutettu voi puuttua?

Työsuojeluvaltuutettu voi ilmoittaa työnantajalle, jos hän havaitsee puutteita työtavoissa, -oloissa tai -ympäristössä tai terveyttä vaarantavaa ylikuormitusta. Työsuojeluvaltuutettu voi esittää työhyvinvointihankkeita, -pelisääntöjä ja -koulutusta.

Jos toimihenkilö löytää parantamisen varaa esimerkiksi työvälineidensä ergonomiassa, hänen kannattaa ensin ottaa yhteyttä esimieheensä ja työsuojeluvaltuutettuun.

Keiden kanssa työsuojeluvaltuutettu toimii?

Prolaisten työsuojeluvaltuutettu toimii tiiviisti yhdessä esimiesten, työsuojelupäällikön, muun henkilöstön, luottamusmiesten ja työterveyshuollon kanssa.

Työsuojeluvaltuutettu edustaa toimihenkilöitä työpaikan työsuojelutoimikunnassa, joten hänen roolinsa prolaisten edunvalvonnassa on tärkeä.

Mitä muuta työsuojeluvaltuutetun tehtäviin kuuluu?

Työsuojeluvaltuutettu seuraa, että työnantaja noudattaa lakeihin perustuvia työsuojelumääräyksiä ja osallistuu työsuojelulainsäädännön vaatimiin työsuojelukartoituksiin. Hän on myös mukana työterveyshuollon kanssa työpaikkaselvityksissä ja mahdollisissa työsuojelutarkastuksissa.

 

Pron jäsenet saavat lisätietoa työsuojeluvaltuutetun tehtävästä kirjautumista vaativasta jäsenpalvelu Proplussasta kohdasta Työelämä – Työpaikkatoiminta tai ottamalla yhteyttä oman alan asiamieheen Pron aluetoimistossa.

 

​Etkö ole varma, miten soveltaa vastausta?

 Jäsen, ota yhteyttä meihin maksutta 

Etkö ole vielä jäsen? 

Liity tästä ja saat asiantuntijoidemme kaikki palvelut heti käyttöösi