Määräaikainen työsuhde | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Työsopimuslain pääsääntö on, että työtä tehdään pysyvässä työsuhteessa.

Milloin voidaan tehdä määräaikainen työsopimus?

Määräaikainen sopimus voidaan tehdä vain, jos siihen on perusteltu syy. Tällainen syy voi olla esimerkiksi toisen työntekijän poissaolosta aiheutuva sijaisuus.

Miten määräaikaisen työsopimuksen voi irtisanoa?

Jos työsopimus on määräaikainen, työntekijää ei voi irtisanoa ennen määräajan loppumista. Työntekijä ei myöskään voi irtisanoutua ennen määräaikaisen työsopimuksen päättymistä. Asiasta voidaan kuitenkin yleensä sopia työntekijän ja työnantajan kesken. Jos työsopimuksessa on sovittu erikseen koeajasta, voi sopimuksen koeajalla purkaa huolimatta määräajasta.

Voiko määräaikaisia sopimuksia tehdä monta peräkkäin?

Määräaikaisten työsopimusten toistuva käyttö ilman perusteltua syytä on kielletty. Jos työvoiman tarve on pysyvä, työ on teetettävä toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa.

Määräaikaisten työsopimusten ketjuttamisen rajoittamisella halutaan turvata palkansaajan irtisanomissuoja tilanteessa, jossa toistuville määräaikaisille sopimuksille ei löydy perustetta.

Jos määräaikaisen työsopimuksen käytölle ei ole löytynyt asiallista perustetta, huolimatta määräaikaisuudesta työsopimus katsotaan toistaiseksi voimassa olevaksi.

Lue lisää työsopimuksesta

Saako määräaikainen työntekijä kesälomaa?

Jos työnantaja ja työntekijä ovat tehneet useita perättäisiä, keskeytymättömiä tai vain lyhytaikaisin keskeytyksin jatkuvia määräaikaisia työsopimuksia työntekijälle kertyy muun muassa vuosilomaa ja työsuhteen kestoon perustuvia palkkaetuuksia.

Työsopimuslaki ei rajoita määräaikaisen työsopimuksen solmimista työntekijän omasta aloitteesta.

Lisää tietoa määräaikaisesta työsuhteesta Työvoimahallinto ja Suomi.fi.

 

Etkö ole varma, miten soveltaa vastausta?

 Jäsen, ota yhteyttä meihin maksutta 

Etkö ole vielä jäsen? 

Liity tästä ja saat asiantuntijoidemme kaikki palvelut heti käyttöösi