Ammattiliiton tehtävä on puolustaa yhdenvertaisuutta työelämässä | Ammattiliitto Pro

Ammattiliiton tehtävä on puolustaa yhdenvertaisuutta työelämässä

28.6.2019 klo 15:20

40 vuoden työuran aikana vietämme työpaikalla keskimäärin 66 000 tuntia. Siksi sillä, miten työpaikalla voimme, on suuri merkitys.

Pro Uutiset / teksti Päivi Vuorivirta, kuvat Nina Tuomainen

Miten luomme työyhteisöstä paikan, jossa jokainen voi olla avoimesti oma itsensä ja antaa työssään parhaansa? Miten luottamusmies voi tukea seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvaa? Pitääkö kaapista tulla ulos työpaikalla?

– Kannustaisin tulemaan, vastaa viimeiseen kysymykseen Pron aktiivi Elmeri Lohenoja. – Se vahvistaa vähemmistöön kuuluvia yksilöinä, mutta myös koko yhteisöä.

Toinen prolainen aktiivi, DNA:n pääluottamusmies Mika Oja haluaa kuitenkin antaa arvoa myös sille, etteivät kaikki halua tuoda seksuaalista suuntautumistaan tai sukupuoli-identiteettiään esille.

– Jokaisen pitää voida päättää itse, mihin vetää yksityisyytensä rajan. Pitää kunnioittaa sitä, miten kukin haluaa toimia yksilönä, Lohenoja tukee Ojaa.

Lohenoja ja Oja osallistuivat Pron järjestämään Pro Pride After Work – voitko olla työpaikalla oma itsesi? -keskustelutilaisuuteen 27.6.2019 Helsingissä.

Pron työympäristö- ja tasa-arvoasiantuntija Tanja Lehtoranta ja Elmeri Lohenoja.

Työyhteisön tuki on tärkeä

Seksuaalinen häirintä työpaikalla -kirjan kirjoittanut Pron johtaja Minea Pyykönen kertoo After Workeillä, että joka kolmas on tullut työpaikallaan häirityksi. Vaikka:

– Työnantajan ja esihenkilön tärkein velvollisuus on huolehtia, ettei työpaikalla ole syrjintää.

Mika Oja toivoo, että syrjinnän estäminen otettaisiin huomioon jo esihenkilökoulutuksia suunniteltaessa. Eivätkä ainoastaan esihenkilöt vaan myös työkaverit voivat olla liittolaisia ja vaatia nollatoleranssia syrjinnälle.

– Luottamushenkiköillä ei välttämättä ole tarpeeksi osaamista, jotta he voisivat tukea ihmisiä olemaan omia itsejään työpaikalla, Oja jatkaa.

– Myös luottamushenkilöiden koulutuksen yhtenä osana pitäisi olla vähemmistökoulutus, Lohenoja täsmentää.

Palvelusektorin johtaja Minea Pyykönen.

Yhdenvertaisuutta Pride-viikon ulkopuolellekin

Lohenoja ja Oja toivovat ammattiliitoilta suoraselkäisyyttä ja sitoutumista. Heillä on yhteinen viesti liiton suuntaan.

– Liiton tulee puolustaa yhdenvertaisuutta aina, ei vain Pride-viikolla.

Myös Pyykönen esittää toiveen työpaikoille.

– Sallitaan erilaisuus, ollaan kohteliaita ja käyttäydytään kuin aikuiset ammattilaiset. Kunnioitetaan toisiamme.

Mika Oja.

Kaikki mukaan Helsinki Pride viikon kulkueeseen lauantaina

Pro on mukana lauantaina 29.6. järjestettävässä Pride-kulkueessa, yhdessä muiden ammattiliittojen ja palkansaajakeskusjärjestöjen kanssa.

Kokoonnumme Senaatintorille klo 11 alkaen. Kulkue lähtee liikkeelle klo 12. Kuljemme rekan 11 jäljessä. Tunnistat meidät Pron kylteistä. Jaossa on värikkäitä viuhkoja ja rintanappeja, tule ja nappaa omasi! Pride-yleisö kulkee Kaivopuistoon, jossa odottaa puistojuhla kello 14–18.

Tule mukaan iloiseen tunnelmaan yhdenvertaisen työelämän puolesta!