Asiakkaat ovat TE-toimiston sydän | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Asiakkaat ovat TE-toimiston sydän

3.12.2019 klo 12:00
|

Työ- ja elinkeinotoimisto eli TE-toimisto tarjoaa työpaikkoja, mutta tukee myös ammatinvalinnassa ja urapohdinnoissa. Tammikuusta lokakuuhun Uudenmaan TE-toimistoon oltiin lähes 2 miljoonaa kertaa yhteydessä. Asiakkaat ovatkin TE-toimiston sydän.

Pro Uutiset / Päivi Vuorivirta

Uudenmaan TE-toimiston asiakastyytyväisyys on korkea. Palveluja käyttävät asiakkaat ja työnantajat antavat hyvät arvosanat. Siitä huolimatta, että yhteydenottoja on jo tänä vuonna ollut lähes kaksi miljoonaa.

Uudenmaan TE-toimistossa oli syyskuussa avoinna 44 000 työpaikkaa. Vuonna 2013 perustetun TE-toimiston koneisto toimii tehokkaasti, sillä 40 prosenttia työttömistä työllistyy kolmen kuukauden sisällä työttömyyden alkamisesta.

– Vielä alle puolen vuoden työttömyysjaksoltakin työllistyy yli 40 prosenttia työttömistä, Uudenmaan TE-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen kertoo.

Uudenmaan TE-toimiston koosta kertoo paljon, että kaikista avoimista työpaikoista jopa 30 prosenttia sijaitsee Uudellamaalla. Syyskuun aikana Uudellamaalla oli avoinna 44 000 työpaikkaa.

– TE-toimistojen markkinaosuus avoimista työpaikoista on 50 prosenttia. Työnantajat ilmoittavat avoimista työpaikoistaan myös muita reittejä pitkin, Ukkonen jatkaa.

Ukkosen mukaan avoimien työpaikkojen lukumäärä kasvaa koko ajan, mutta tekijöitä on vaikea löytää.

– Tarvitsisimme työperäistä maahanmuuttoa, mutta harvan työpaikan työkieli on puhtaasti englanti. Suomea pitää osata, kun lähimmät työkaverit ovat suomenkielisiä.

Pro toivoo, että ulkomailta Suomeen tulevilla korkeakouluopiskelijoilla olisi valmistumisensa jälkeen kaksi vuotta aikaa etsiä oman alansa työpaikkaa.

– Ulkomailta Suomeen tulleet, valmistuvat korkeakouluopiskelijat ovat jo kotoutuneet ja integroituneet opintojensa aikana. Heidät pitäisi integroida suomalaiseen työelämään jo ennen kuin heidän opintonsa päättyvät, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen toteaa.

Malisen mukaan ulkomaisen opiskelijan kouluttaminen on hukkaan heitettyä aikaa, jos opiskelija ottaa oleskeluluvan toivossa vastaan työpaikan, joka ei vastaa heidän koulutustaan.

Prosta tukea uran luomisessa

Myös Pro on tarttunut haasteeseen auttaa jäseniään sekä työllistymään että kehittämään uraansa.

– Olemme rakentaneet yhdessä ulkopuolisen palvelutarjoajan kanssa työ- ja urapalvelukokonaisuuden. Pro Noste tarjoaa neuvoja, kun ura, ammatinvalinta tai esimerkiksi yrittäminen mietityttävät, Malinen kertoo.

Pro Noste tarjoaa jäsenille monipuolista neuvontaa sekä apua: uravalmennuksessa jäsenet voivat keskustella osaamisensa kehittämisestä, työn ja muun elämän yhdistämisen keinoista tai esimerkiksi pyytää sparrausta kehityskeskustelua tai työhakemuksen laadintaa varten. Henkilökohtainen valmennus tapahtuu puhelimella tai Skypellä.

– Pro Nosteen lisäksi meillä on Työpaikkatutka-työnvälityspalvelu, Malinen kehaisee.

Työnvälityksestä osaamisen kehittämiseen ja tuettuun työllistymiseen

Uudenmaan TE-toimisto välittää työpaikkoja, mutta tuottaa myös erilaisia palveluja.

– Nuori, joka osaa ja tietää, mitä haluaa, löytää paikkansa nopeasti. Me tuemme myös heitä, joilla on vaikeuksia elämässä, osaamisen kehittämispalveluiden palvelujohtaja Mika Salo kertoo.

TE-toimisto tarjoaa myös räätälöityä rinnalla kulkemista. Erilaisilla poluilla, sillä asiakas on TE-toimiston sydän.

Työ- ja elinkeinohallinnon henkilöstöliitto THHL ry on prolainen työ- ja elinkeinohallinnon -toimialalla toimiva Pron jäsenyhdistys. Lue lisää THHL:stä.