Kiky pois! | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Kiky pois!

10.12.2019 klo 12:50
|

Kierros lakkokentällä todistaa, että kiky-tunneista halutaan eroon ilman kustannusvaikutuksia. Lakko on pitänyt hyvin ja työpaikkojen porteilla lakkovahdit pitävät tunnelman korkealla.

Kuvassa Heikki Tuominen (vas.), Harri Kiema, Ulla Forstén ja Raija Pietilä 

Pro Uutiset

Maaliyhtiö Tikkurilassa Vantaalla prolaiset lakkovahdit päivystävät tiistaiaamuna luottamusmiestoimistossa eli ”kopissaan”, joka on erillinen rakennus tehtaan pääportin läheisyydessä. Toinen lakkopäivä on työpaikalla alkanut yhtä hiljaisena kuin ensimmäinenkin. Kahvi tuoksuu, ja tarjolla on myös pipareita ja satsumia.

– Meillä Tikkurilassa on niin monta porttia, että ilmoitimme jäsenille, että jos he haluavat tulla juttelemaan, tänne voi tulla tapaamaan meitä, Ulla Forstén sanoo.

Tutkimusorganisaatiossa työskentelevät Forstén ja työsuojeluvaltuutettu Raija Pietilä sekä tuotannonpuolella työnjohto- ja laadunvalvontatehtävissä toimiva varaluottamusmies Harri Kiema kertovat Pron järjestöyksikön johtajalle Heikki Tuomiselle, että lakko on pitänyt hyvin. Hallin ikkunat ovat pimeänä.

– Ihmiset ovat niin kypsiä kiky-tunteihin, että lakolle löytyy ymmärrystä, ja sen takana ollaan laajalla rintamalla, Ulla Forstén sanoo.

Heikki Tuominen on tyytyväinen, että lakko sujuu hyvin ja neuvottelijoille löytyy paras mahdollinen tuki työpaikoilta. 

Tikkurilassa työskentelee noin 150 toimihenkilöä. Kyky-tunnit ovat käytössä täysimääräisesti, ja niiden aikana tehdään töitä. Tikkurilalaiset toteavat, että lakko on onnistunut, jos neuvotteluyhteys saadaan avattua ja neuvotteluissa päästään hyvään lopputulokseen.

Porteilla päivystävät Teollisuusliiton lakkovahdit keltaisissa liiveissään vahvistavat, että porteilla on ollut hiljaista, kukaan lakon piirissä oleva ei ole varsinaisesti pyrkinyt töihin. Kiky-sana on kaikkien huulilla.

Yhteinen rintama pitää

Samat teemat toistuvat puheissa myös automaatio- ja sähkötekniikkayritys ABB:n Pitäjänmäen toimipisteen porteilla. Kilpailukykysopimuksen (kiky) mukaisesta 24 tunnin ilmaistyötä on päästävä eroon ilman kustannusvaikutuksia, ja palkankorotuksen on oltava sellainen, että se parantaa ostovoimaa. Sitä ollaan täällä yhdessä rintamassa tukemassa Pron, Teollisuusliiton ja Ylemmät toimihenkilöt YTN:n porukan kanssa.

– Yhteistyö pelaa, tunnelmat ovat hyvät ja päällä on tarpeeksi vaatetta, lakkovahdit toteavat yhdestä suusta.

Rikkureita on tavattu muutama, ja joku on tullut portille vain keskustelemaan lakkovahtien kanssa.

 n lakkovahdit PitäjänmäelläABB:n lakkovahdit Pitäjänmäellä lakon toisen päivän aamuna.

ABB Pitäjänmäki pääportti

ABB:n lakkovahdit Pitäjänmäen toimipisteellä Helsingissä.

n portilla Pitäjänmäellä.Lakkovahdit valppaina ABB:n portilla Pitäjänmäellä.

Kolme päivää kestävä työnseisaus alkoi eilen maanantaina 9. joulukuuta. Lakkorintama on pitänyt hyvin myös lakon toisena päivänä ympäri Suomen. Keräsimme tunnelmakuvia työpaikkojen porteilta. Käyttäkää hästägiä #proliitto ja #kikypois omissa somepäivityksissänne

Lakkovahti Papu OraksellaRaumalainen lakkovahti, vehnäterrieri Papu, päivystää Oraksen portilla.

Wärtsilä Vaasa RunsorWärtsilä Vaasa Runsor

ABB VaasaABB Vaasa

OutotecOutotec

Wärtsilä VaasaWärtsilä Vaasa

Valmet Automotive

Valmet Automotive

Tuokiokuva tältä aamulta Oulun Nokialta. Kaikki kolme liittoa hyvässä yhteishengessä porttivahteina.

Tuokiokuva tältä aamulta Oulun Nokialta. Kaikki kolme liittoa hyvässä yhteishengessä porttivahteina. Rapsakasta pakkasesta huolimatta fiilis korkealla.