Lappeenrannan yliopisto murtaa myyttejä | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Lappeenrannan yliopisto murtaa myyttejä

3.10.2019 klo 07:46
| |

Pieni, mutta pippurinen LUT-yliopisto Lappeenrannassa on ottanut tosissaan vaatimukset koulutuksen ja työelämän yhteistyöstä. Yliopiston rahoituksesta 45 prosenttia tulee yritysyhteistyöstä.  

Pro Uutiset/Jaana Aaltonen

Yliopiston vauraus näkyy 5000 opiskelijan ja tuhatlukuisen henkilökunnan arjessa opetuksen nykyaikaisena digiteknologiana ja tilojen erilaisissa ratkaisuissa. Opiskelija voi seurata suorana opetusta kotisohvaltaan tai toistaa nauhoitetta niin kauan, että ymmärtää vaikeankin yhtälön ratkaisun. 

Rehtori ”Juhis” eli Juha-Matti Saksa kertoo, että 95 prosenttia opiskelijoista saa työpaikan heti valmistuttuaan. Opiskelijoille ja tutkimusprojekteissa mukana oleville yrityksille muodostuu hyvä kontakti, joka poikii opiskelijoille kesätyöpaikkoina, harjoittelupaikkoina, tutkimusapulaisten tehtävinä ja lopulta valmistumisen jälkeen työpaikkoina. 

LUT-konsernin yhteistyötahot 

Yliopisto uskoo yhteistyöhön erilaisten alueen oppilaitosten kanssa. Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto on jo Saimaan ja Lahden ammattikorkeakoulujen pääomistaja. Monenlainen yhteistyö ja ristiinopiskelu näissä korkeakouluissa on jo arkipäivää. 

Rehtori Juhis kertoo ylpeänä, että LUT on yliopistokentän häirikkö vahvan yritysyhteistyönsä ja uudenlaisen eri koulutusasteiden yhteistyön vuoksi. Opettajat ja opiskelijat käyvät opettamassa teknisiä ilmiöitä alueen peruskouluissa ja toisen asteen kouluissa, ja koululaiset käyvät yliopistolla opiskelemassa. LUTin tavoitteena on innostaa nuoria matemaattisten aineiden opiskeluun avaamalla matemaattisia teorioita nuorten arkiasioiksi ja ajankohtaisiksi ilmiöiksi. 

Muutosvauhti maitohapottaa henkilökuntaa 

Johdon vahva draivi saa myös kritiikkiä. Henkilökunta on maitohapoilla nopeasta muutostahdista ja tiiviistä matkustelusta eri oppilaitosten välillä. Eikä rahaa ihan kaikkeen riitä. Kun kolme henkilöä jää eläkkeelle, niin yksi palkataan tilalle, kertoo Pron pääluottamusmies Antti Kähkönen. Sopimusalavastaava Satu Henttonen kertoo myös saaneensa viestejä henkilöstön uupumisesta.  

Yliopistossa opiskelevat jo 7-vuotiaat  

Opiskelijat murtavat myyttejä murtavat konkreettisesti yliopiston Jamie Hyneman Centerissa. Tässä laboratoriossa kuka tahansa tulikortin suorittanut opiskelija voi rakentaa mitä tahansa. Pyörillä liikkuvat vempaimet näyttävät olevat suosiossa. Murtumispisteitä etsitään myös tosissaan, kun tutkimusprojekteissa testataan muun muassa teräslieriöiden haurastumista eri menetelmillä.  

Kun vieras tulee sisään päärakennukseen, saapujaa hämmästyttävät pikkuiset askelkuvat lattiassa ja portaissa. Syykin selviää: lähiperuskoulun ekaluokkalaiset ovat väistötiloissa yliopistolla omien tilojensa korjausten vuoksi. VAU, seitsemän vuotiaana yliopistossa, siinäkö suomalaisen oppimisen tulevaisuus? 

Opiskelijoiden iloksi ja inspiraatioksi flyygeli seisoo avaran kulkutilan vieressä. Kyltti kehottaa soittamaan.