Mikä mediassa on totta ja mikä ei pidä paikkaansa? | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Mikä mediassa on totta ja mikä ei pidä paikkaansa?

30.10.2018 klo 09:11
|

– Mediakriittisyys on kansalaistaito, tutkija sanoo. Pron webinaarissa pureudutaan mediamaailman ilmiöihin, trollaukseen, lähdekritiikkiin ja tiedollisiin kupliin.

Pro Uutiset / Pron webinaari

– Mediakriittisyys on kansalaistaito. Jokainen tarvitsee tiedonhakutaitoja, jotta pystyy erottamaan faktan fiktiosta. Elämme mediatulvan aikaa ja tietoa pitää osata seuloa tehokkaasti. 

Näin kertoo turkulainen tutkija, kirjastonhoitaja ja opettaja FM Anu Ojaranta. Hän tuntee valemediat ja kriittisen medialukutaidon.

– Muutos edellisten sukupolvien mediakäyttäytymiseen ja informaation määrään on merkittävä. Ennen informaatiota oli vähemmän ja suuri osa siitä oli suodatettu valmiiksi – mitä lehteen oli painettu, siihen uskalsi usein luottaa, Ojaranta kertoo.

Vastuu tiedon vastaanottajalla

Nykyään yhä enenevässä määrin vastuu tiedon suodattamisesta on vastaanottajalla. Mistä misinformaation eli tahattomasti levitetyn väärän tai virheellisen tiedon voi tunnistaa? Entä disinformaation eli tarkoituksellisesti harhaanjohtavan tiedon?

– Jos luettu asia kuulostaa liian hyvältä tai oudolta ollakseen totta, harvoin se on, tutkija kertoo.

Viime kesänä medioissa levisi kertomus kahdesta iäkkäästä miehestä, jotka karkasivat Saksassa vanhainkodista Wacken Open Air -hevimetallifestivaaleille. Myöhemmin poliisi kertoi, että miehet olivat mielenterveyspotilaita, joilla ei ollut aikomusta osallistua festivaaleille. Myöhemmin tutkija journalisti ja tietokirjailija Johanna Vehkoo oikoi asiaa YLE:n Valheenpaljastaja-sivustolla. 

Viestinnän nopeus voi viedä vahvistamattoman tiedon äärelle

Viime vuonna Turkua kohtasi tragedia, kun kymmenen henkilöä joutui puukotuksen uhriksi. Kaksi heistä kuoli. Huhut tapahtuneesta levisivät nopeasti verkossa ja sosiaalisessa mediassa.

Yleisradiota syytettiin uutisoinnin hitaudesta ja tiedon pimittämisestä, kun uutisointi ei pysynyt sosiaalisen median huhujen ja muualla uutisoitujen asioiden nopeuden tasalla. Myöhemmin Yleisradion piti selittää kommentoijille, ettei uutistoimitus julkaissut vahvistamattomia tietoja, vaan odotti asioiden varmistusta ennen uutisointia.

– Sosiaalisen median ja nykyisen mediaympäristön mahdollistama nopeus voi kääntyä lukijoita vastaan. Lukija voi löytää itsensä nopeasti vahvistamattoman tiedon ääreltä, tutkija kertoo.

Webinaarissa luodaan katsaus nykyhetken mediamaailman ilmiöihin

Torstaina 15. marraskuuta kello 18–19.30 Ojaranta ja FT Ari Haasio pitävät prolaisille webinaarin mediamaailman ilmiöistä, kriittisestä medialukutaidosta, mielipidevaikuttamisesta sekä tiedollisista kuplista.

– Prolaisilla on edessä mielenkiintoinen webinaari. Haluamme keskustelevan tilaisuuden, jossa kysymyksiä ja kommentteja voi esittää chatin kautta, Ojaranta kertoo.

Webinaari on ilmainen Pron jäsenille.

Ilmoittaudu webinaariin Liity meihin