Nokialta putkahtaa uusi tuote joka kuukausi | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Nokialta putkahtaa uusi tuote joka kuukausi

21.11.2019 klo 10:03
|

Nokia Networksin tehdas Oulussa on esimerkki siitä, mitä tehdastyö on Teollisuus 4.0 -aikakaudella. Robotit työskentelevät lasiseinäkkeiden takana ja kuljetusrobotti kiemurtelee salissa tuoden komponentteja tuotantolinjan oikeisiin kohtiin. Työntekijöitä on vähän.

Pro Uutiset / Jaana Aaltonen

Oulun tehtaalla työskentelee 2 300 henkilöä, joista suurin osa on suunnittelijoita. He keskittyvät suunnittelemaan ja toteuttamaan radioteknologian innovaatioita, joilla yhdistetään ihmisiä ja esineitä.

Nokian tehdas on uusien tuotteiden ylösajotehdas, josta uudet innovaatiot siirtyvät massatuotantoon Nokian tehtaille ulkomailla. Tehtaalla ei ole kiinteitä rakennelmia, koska tehdassali ”sisustetaan” uudelleen aina uuden tuotteen valmistukseen sopivasti. Tuotanto ja tehdas mallinnetaan ensin virtuaalisti, jotta tuotannon kaikki vaiheet saadaan sujumaan mahdollisimman tehokkaasti.

Jokainen työntekijä pääsee vaikuttamaan omaan työhönsä. Johtamiselle on kova haaste, että kaikki osallistuvat ja pysyvät mukana jatkuvassa muutoksessa.

Nokia on edelläkävijä globaalisti palkkatasa-arvon toteuttamisessa. Yritys osoitti erillisen rahapotin, jolla maailmanlaajuisesti korjattiin niitä palkkoja, jotka eivät olleet yleisen palkkalinjan mukaisia. Pro myönsi tästä Nokialle vuoden tasa-arvopalkinnon.

–Yritys piti tätä palkintoa niin merkittävänä, että tiedotti siitä medialle ja henkilökunnalle maailmanlaaajuisesti, kertoo tehtaan prolaisten luottamusmies Janne Lindström.

Nokiaa pidetään hyvänä työnantajana eikä pörssikurssin jyrkkä lasku ainakaan Oulussa kiristä tunteita. Yhteistyö ja käyttäytyminen on mutkatonta työntekijän asemasta riippumatta. Ulkopuolinen ei erota johtajaa työntekijästä.