Prolaiset ovat mukana työnseisauksessa | Ammattiliitto Pro

Keskiviikkona 3. lokakuuta prolaiset vastustavat lakiesitystä, joka keventäisi henkilöperusteisen irtisanomisen kriteereitä alle 10 henkilöä työllistävissä työpaikoissa.

Patria Aviationin luottamusmies: "Lakiesitys on kuopattava"

Jyväskylästä tavoitettu asiamies Kai Kalho kertoo, että aamu on alkanut Patria Hallin porteilla jo kello 6. Prolaiset ja Teollisuusliiton lakkovahdit päivystävät.

– Jäseniltä tullut palaute on ollut pääsääntöisesti hyvää ja työnseisaus pitää, kertoo Kalho.

Patria Aviationin toimihenkilöiden luottamusmies Jouko Riipi on samoilla linjoilla.

– Lakiesitys on kuopattava eikä sitä pidetä minkäänlaisena kauppatavarana, kertoo luottamusmies.

Imatran Ovakolla työnseisaus pitää

lla.

Imatralla Ovakon tehtaalla lakkovahteina olivat toimihenkilöiden luottamusmies Satu Kurri ja prolainen Jukka Luukkonen. Luottamusmies kertoo, että työnseisaus on pitänyt hyvin.

– Työnseisaus herättää ristiriitaisia tunteita, mutta suurin osa on lakiesitystä vastaan.

Wärtsilässä toivotaan, että tilanne saadaan ratkaistua nopeasti

Vaasassa Wärtsilän toimihenkilöiden luottamusmies Jari Purtola on lakkovahdissa teollisuusliittolaisten kanssa. Työnseisaus on pitänyt hyvin.

Henkilöperusteiseen irtisanomiseen suhtaudutaan työpaikalla ristiriitaisin tuntein.

– Eikö mielenilmaus riitä? Suomen hallitus ei ole vielä ottanut yhtään takapakkia. Toivottavasti asia saadaan sovittua mahdollisimman nopeasti. Töitä riittää ja on tärkeää, että tilaukset saadaan toimitettua asiakkaille. Meillä työtilanne on hyvä ja yt-neuvotteluja ei ole näköpiirissä.

Luottamusmies toivoo, että työnantajat vaikuttavat myös omien liittojensa kautta, jotta tilanne saadaan normalisoitua.

Toisaalta henkilöperusteiseen irtisanomiseen on Suomessa jo laki ja käytännöt olemassa.

– Julkisuudessa on ollut puhetta siitä, kuinka vaikeaa pienyrittäjien on irtisanoa työntekijää. Lainsäädäntö mahdollistaa jo nyt henkilöperusteisen irtisanomisen. Onko irtisanomista järkevä helpottaa, jos yrittäjä ei tiedä nykyistä lainsäädäntöäkään?

Vaasassa lakkovahtina oli myös asiamies Riku Vesapuisto. Hän kertoo, että Vaasassa yhdistyksen toimistossa on kahvit tarjolla kello 14 saakka osoitteessa Pitkäkatu 14.

Turussa prolaiset pysyivät kotona

Meyer Turun prolaiset osastonluottamusmiehet Tuija Skippari ja Päivi Salminen sekä varapääluottamusmies Petri Mörönen olivat telakan porteilla kello 7 vahteina. Asiamies Tiina Koskinen kertoo, että työnseisaus on pitänyt hyvin.

Pääluottamusmies Osmo Salo kertoo, että työnseisaus pitänyt hyvin.

– Suoraa palautetta on tullut, että irtisanomissuojan heikennys pitää nyt torpata. Jos antaa liekaa, niin heikennys tuskin jää tähän.

Mölnlycke Health Carella aamu alkoi jo kello 5.30

Mölnlycke Health Caren toimihenkilöiden pääluottamusmies Markus Mäkinen ja työntekijöiden pääluottamusmies Atte Kilpinen tekivät lakkovahteina yhteistyötä. Aamu alkoi jo kello 5.30.

Työnseisaus puhutti Helsingin aluetoimistossa

Pron asiamiehet Piia Säkkinen ja Päivi Makkonen jututtivat Jukka Kieleväistä HK Scanilta ja Ulla Forsténia Tikkurilasta aluetoimiston kahveilla.

Säkkinen kertoo, että keskustelua oli käyty tuntemuksista, joita työnseisaus on työpaikoilla herättänyt.

– Jukka kertoi, että keskustelu on ollut aktiivista työpaikalla. Työnseisaus on aktivoinut enemmän porukkaa kuin vuoden 2015 mielenilmaus.