Pron Malinen: Palkansaajalle ei anneta mahdollisuutta aktiiviseen katumiseen | Ammattiliitto Pro

Pron Malinen: Palkansaajalle ei anneta mahdollisuutta aktiiviseen katumiseen

26.6.2015 klo 12:13
1

Pron puheenjohtaja näkee hallituksen kaavaileman aktiivisen katumisen osana yhteiskuntasopimusta. Veronkiertäjä saa mahdollisuuden katua, palkansaaja ei.

Rikkaat katujat saavat verohelpotuksia ja välttävät rikosvastuun, jos he tuovat vapaaehtoisesti esiin veroparatiiseihin tai muualle piilotettua omaisuutta tai tuloa. Hallituksen niin sanotusta tehokkaan katumisen lakiluonnoksesta kertoi tänään perjantaina Helsingin Sanomat.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen näkee aktiivisesti palkitun katumisen osana hallitusohjelmaa ja yhteiskuntasopimusta.

- Samalla sopimuksella painostetaan palkansaajia, joilla ei ole muuta vaihtoehtoa aktiiviseen katumiseen kuin hyväksyä heikennykset tai hyväksyä eläkeläisten, opiskelijoiden, työttömien ja lapsiperheiden aseman kurjistaminen.

Onko Suomesta katoamassa oikeudenmukaisuuden periaate hallitusohjelman myötä, pohtii puheenjohtaja Malinen Prosta.

- Hyväosaisten tahallisesti tehdyistä laittomuuksista ollaan valmiita palkitsemaan verohelpotuksilla. Samaan aikaan esimerkiksi näpistyksistä rangaistuksia kovennetaan, hän vertaa.

Vuonna 2018 alkava automaattinen tietojenvaihto Suomen ja veroparatiisien kesken saattaisi paljastaa veropakolaiset joka tapauksessa. Helsingin Sanomien tietojen mukaan lakiluonnoksella halutaan saada lisää verotuloja jo ensi vuonna.

Mistä on kyse?

Hallituksen esitysluonnoksessa niin sanottu tehokas katuminen koskee henkilöitä ja kuolinpesiä, jotka vapaehtoisesti ilmoittavat verottajalle kuluneiden kymmenen vuoden tulot tai varat.

Katuminen toisi armahduksen rikosvastuusta ja veronalennuksen.

Hallitus on esittämässä väliaikaista armahduslakia, joka olisi voimassa vain vuoden 2016.

Huojennusta verojenmaksuun olisi luvassa myös tapauksissa, joissa varojen kätkemisellä on vältetty perintö- ja lahjaveron maksamista.