Pron Malinen: ”Suomen heikko irtisanomissuoja kostautuu jälleen” | Ammattiliitto Pro

Pron Malinen: ”Suomen heikko irtisanomissuoja kostautuu jälleen”

6.4.2016 klo 14:29

Pron puheenjohtaja Jorma Malinen pelkää nokialaisten joutuvan kärsimään Suomen heikosta lainsäädännöstä.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen on syvästi pettynyt Nokian ilmoitukseen laajoista Suomeen kohdistuvista irtisanomisista.

Nokia ilmoitti tänään keskiviikkona aloittavansa yt-neuvottelut 1 300 työpaikan vähentämiseksi Suomesta. Yhtiö tavoittelee 900 miljoonan euron Alcatel-Lucent-kauppaan liittyviä synergiaetuja vuoden 2018 aikana.

– Nokian ilmoitus on osoittaa  jälleen kerran, että Suomessa on eurooppalaisessa vertailussa heikko irtisanomissuoja. Siitä saavat maksaa täällä työskentelevät nokialaiset ja heidän perheensä, Malinen toteaa pahoillaan.

– Asia ei muutu niin kauan kun poliitikot seisovat tahdottomina tumput suorina. On mielenkiintoista nähdä, miltä muiden maiden irtisanomisuutiset tulevat näyttämään, erityisesti Alcatel-fuusion toisen osapuolen kotimaan Ranskan osalta.

Nokia kertoo tulevien henkilöstövähennysten pohjautuvan osin Alcatelin ja Nokian fuusiosta haettaviin synergiaetuihin, kun päällekkäisiä toimintoja pyritään karsimaan.

Kyseenalaistaa kilpailukykysopimuksen

Puheenjohtaja Jorma Malisen mukaan Nokian kaltaiset massairtisanomisilmoitukset asettavat saavutetun kilpailukykysopimuksen hyvin kyseenalaiseksi.

– Palkansaajien toimeentuloa heikentävällä sopimuksella on luvattu olevan kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja synnyttävä vaikutus, Malinen muistuttaa.

– Nokian esimerkki antaa viitteitä siitä, ettei hallituksen ja työnantajapuolen lupaukset tule todennäköisesti sen solmimisesta huolimatta toteutumaan.

Pro on aloittanut kilpailukykysopimuksen soveltamisneuvottelut useiden työnantajaliittojen kanssa. Neuvottelut on tarkoitus saattaa päätökseen toukokuun loppuun mennessä, jonka jälkeen edellytyksiä sopimuksen syntymiselle vasta lopullisesti arvioidaan.