Pron Malinen: Työnantajan tavoite eriyttää eri henkilöstöryhmien sopimusratkaisut on täydellinen limbo | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Pron Malinen: Työnantajan tavoite eriyttää eri henkilöstöryhmien sopimusratkaisut on täydellinen limbo

13.12.2019 klo 16:00
|

Ammattiliitto Pro on neuvotellut Teknologiateollisuuden kanssa työehtosopimuksen uusimisesta syyskuusta alkaen. Pron ehdoton tavoite neuvotteluissa on kilpailukykysopimuksen mukaisen 24 tunnin työajan pidennyksen poistaminen. Työnantajan tavoitteena on eriyttää eri henkilöstöryhmien sopimukset työajan pidennyksen poistamisen osalta.

Pro Uutiset

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton neuvotteluissa on sovittu, että kilpailukykysopimuksen mukana tullut työajan pidennys 24 tunnilla poistuu ensi vuoden alusta teollisuuden työntekijöiltä, mutta työnantajaliitot haluavat säilyttää sen muissa työehtosopimuksissa.

Pron puheenjohtaja Jorma Malisen mukaan työnantajan edustajat heikentävät itse alan kilpailukykyä ja tuottavuuskehitystä tällaisilla ideologisilla rimanalituksilla.

– Teknologiateollisuuteen on haikailtu teknisiin ammatteihin etenkin nuoria. Näillä linjauksilla Teknologiateollisuuden jäsenyritysten kannattaa lopettaa kutsuhuutonsa. Kuka haluaa rakentaa uraansa yrityksissä, jotka teettävät heille palkatonta työtä heikoimmilla palkoilla ja työehdoilla kuin kilpailijat?

– Työtyytyväisyys, motivaatio ja työpaikan ilmapiiri eivät parane työpaikoilla, jos eri henkilöstöryhmillä olisi erilaisia ratkaisuja työajoista. Vaikutus teollisuuden alojen kiinnostavuuteen olisi päinvastainen. Työnantajan esitys rapauttaisi toteutuessaan myös vakiintunutta suomalaista sopimisen kulttuuria ja järjestelmää.

Malisen mukaan koko palkansaajaliikkeen yhteinen vaatimus on, että kiky-tunnit poistuvat kaikilta sopimusaloilta ja sillä on kansalaisten erittäin laaja hyväksyntä ja tuki. Tämä kävi selväksi myös teollisuuden kolmen päivän lakon aikana.

– Sovitteluiden erikoisin piirre on, että neuvottelupöydässä yhdessä istuvat nykyinen ja leiristä toiseen loikannut edellinen valtakunnansovittelija. Sopimuskierroksen jälkeen on käytävä syvällinen keskustelu sovitteluinstituution roolista ja toimivuudesta.