Pron Rinne kirjoitti ja lausui runon | Ammattiliitto Pro

Pron Rinne kirjoitti ja lausui runon

6.2.2012 klo 15:02

Ammattiliitto Pro on tänä vuonna yksi Lahden Runomaratonin yhteistyökumppaneista. Puheenjohtaja Antti Rinne aloitti lausumalla oman runonsa.

Eilen tänään, huomenna

Antti Rinne

Sata vuotta työtä ja taistoa

globalisaatiota, ahneutta sekä riistoa.

Miten selittää tuottavuuden lasku?

Hoitaa pitäisi myös osinkojen maksu.

Työllä pitäisi ihmisen elää,

katsoa lasten ja vanhusten perään.

Palkka ei riitä ja ahdistaa,

mutta ei uskalla sairastaa.

Virkeänä moni harvoin herää,

pätkätöitä kun pakosta kerää.

On asuntovelat ja hoitomaksut,

uutuus lelut ja aamiaisraksut.

Ystävä!

Tilanteen voi korjata!

Kansanvalta, demokratia – me teimme sen,

suunta on oikea, yhteinen.

Yhteistyöllä joukossa on voimaa,

oikeudenmukaisuus ei ole mahdoton.

Antti Rinne julkisti jo oman runonsa. Nyt on sinun vuorosi. Kuva: Pirjo Salmela

Pro Uutiset/Pirjo Salmela

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne avasi 6. helmikuuta Lahden Runomaratonin 30-vuotisjuhlavuoden kilpailun Eduskunnan kansalaisinfossa lausumalla itse kirjoittamansa runon.

Eilen, tänään, huomenna -runo oli syntynyt pari päivää aikaisemmin Brysselin lentokentällä koneen lähdön viivästyttyä säiden takia yön puolelle.

– Oma suhteeni runoihin on ollut häilyvä, Antti Rinne kuvaili ensi-esityksensä yhteydessä.

Rinne kertoo, että pöytälaatikkoon on tullut kirjoitettua lähinnä proosaa.

– Oman jälkensä jätti myös se, kun 1980-luvulla olin Veikko Sinisalon autonkuljettajana. Silloin osasin ulkoa Kaukametsän.

Professori, näyttelijä ja lausuja Veikko Sinisalo muistetaan esimerkiksi alikersantti Lahtisen roolista Edvin Laineen Tuntematon sotilas -elokuvasta.

Kirjoita runo työstä ja elämästä

Kilpailun sadosta kootaan runokirja, joka antaa monipuolisen kuvan nykyisestä työelämästä. Runo voi kertoa työstä tai työn puuttumisesta, työn ilosta tai paineista. Palkintona on yhteensä 3 000 euroa yhdelle tai jaettuna useammalle.

Kilpailu on kaikille kansalaisille avoin ja osallistua voi suomeksi tai ruotsiksi Runomaraton-sivuilla. Runosuoni saa vapaasti pulputa huhtikuun loppuun.

Yleisöllä on mahdollisuus sanoa oma painava sanansa hengen tuotoksista tekstiviestiäänestyksessä.

Lahden Runomaraton on kerännyt aikaisemmissa kilpailuissa 55 000 runoa, joista suurin osa on Suomen Kirjallisuusseuran SKS:n arkistossa. Kirjoja on julkaistu 16.

Lahden Runomaraton ry on vuonna 1982 perustettu suomalaisen runouden edistäjä. Puheenjohtajana on Jouko Skinnari ja taiteellisena johtajana Risto Ahti.