Tuottavuus ja työhyvinvointi kasvuun yhdessä kehittämällä | Ammattiliitto Pro
Valikko
  • Muut Pron verkkopalvelut
Pro+

Tuottavuus ja työhyvinvointi kasvuun yhdessä kehittämällä

6.9.2018 klo 10:18
|

Työkaari kantaa -hankkeessa kehitetään tuottavuutta ja työhyvinvointia teknologiateollisuuden yrityksissä yhteistyössä. – Haluamme olla mukana kehittämässä sekä henkilöstöryhmien että johdon ja henkilöstön välistä yhteistyötä, kertoo kehittämispäällikkö Roni Jokinen Ammattiliitto Prosta.

Pro Uutiset / Lähde: Työkaari kantaa -hanke

Työkaari kantaa -seminaarissa tiistaina 4. syyskuuta kuultiin esimerkkejä yritysten hyvistä kokemuksista teknologiateollisuuden hankkeen aikana. Hankkeessa pyritään kehittämään työhyvinvointia ja tekemistä henkilöstön ja työnantajan yhteistoiminnan kautta.

– Meidän kannalta yhteistoiminnan kehittäminen on tärkeää. Haluamme olla mukana kehittämässä sekä henkilöstöryhmien että johdon ja henkilöstön välistä yhteistyötä. Työpaikoilla toteutettaviin kehittämishankkeisiin on tarkoitus sitouttaa ja osallistaa henkilöitä kaikista henkilöstöryhmistä aina johtoon saakka, kertoo kehittämispäällikkö Roni Jokinen Ammattiliitto Prosta.

Työkaari kantaa -hankkeen seminaarin antia.

Työhyvinvointi ja tuottavuus nousuun yhteistyössä

Etelä-Pohjanmaalla Kauhavan Ylihärmässä toimiva turvaohjaamovalmistaja MSK Cabinsin työsuojelupäällikkö Teemu Suokko ja pääluottamusmies Mathias Pulkkila kertoivat, että hyvät työntekijät ovat menestyksen edellytys.

Yrityksen lähdettyä hankkeeseen, siitä keskusteltiin johdon ja työntekijöitä edustavan työsuojelutoimikunnan kanssa, sillä henkilöstön sitouttamista pidettiin alusta alkaen tärkeänä.

Hankkeen aikana yrityksessä kehitettiin ergonomiaa sekä työkaluja ja apuvälineitä. Myös tehtäviin tuli muutoksia, ja työnkiertoa organisoitiin. Tiimipalavereilla kehitettiin vuorovaikutusta. Hankkeen aikana saatiin selkeitä tuloksia ja hyviä eväitä työkaarijohtamiseen. Lue lisää yrityksen tarinasta.

Hyvä johtaminen parantaa tuottavuutta

Asiakashyödyn tekevät ihmiset ja henkilöstötuottavuus on keskeinen tekijä yrityksen menestymisessä.

– Hyvä johtajuus vaikuttaa henkilöstötuottavuuteen ja henkilöstön motivaatioon, osaamiseen ja työkykyyn, kertoi tutkija ja kehittäjä Ossi Aura seminaarissa.

Yrityksissä tuotannon laatua ja määrää seurataan tiiviisti tunneittain tai päivittäin. Henkilöstön tyytyväisyys mitataan yleensä kerran vuodessa, jos niinkään usein. Se sai Auran esitystä seuranneen Jokisen mietteliääksi:

– Eikö olisi perusteltua seurata henkilöstön tyytyväisyyttä systemaattisemmin, koska sillä on niin voimakas vaikutus yrityksen tuottavuuteen? Jos kilpailussa halutaan pärjätä, johtamiseen ja henkilöstön kehityskeskusteluihin on kiinnitettävä todella paljon huomiota.

Hanke jatkuu myös ensi vuonna

Nykyinen hanke päättyy lokakuun lopussa, mutta jatkosta on jo päätetty. Vuoden 2019 alusta alkaa Työkaari kantaa – tuottavaa työhyvinvointia -hanke, jossa pyritään kehittämään työhyvinvointia ja yritysten tuottavuutta.

– Tavoitteena on, että yrityksissä ymmärretään paremmin työelämän murrosta ja löydetään yhdessä henkilöstön kanssa parhaat ratkaisut. Henkilöstön hyvinvointi on ydinasia, summaa Jokinen.

Jatkohanke on suunnattu teknologiateollisuuden pk-yrityksille ja sen tarkoituksena on muun muassa tarjota yrityksille työhyvinvointi- ja tuottavuusanalyysejä. Yrityksille osallistuminen on ilmaista. Hankkeessa opastetaan yhdessä kehittämiseen, mutta varsinainen kehittämistyö tehdään yrityksissä, kun tavoitteet on määritelty yhdessä.

– Tarjoamme asiantuntija-apua, mutta yritys ja sen henkilöstö määrittelee kehityskohteet ja tekee konkreettisen työn, summaa Jokinen.

Lue lisää hankkeesta ja hae mukaan.

 Teollisuusliitto, Kiti Haila

Hankkeessa ovat mukana kaikki teknologiateollisuuden työmarkkinaosapuolet: Teknologiateollisuus, Teollisuusliitto, Ammattiliitto Pro ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN.